MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Több ezer önkéntes aktivizálták magát

2011. június 10., péntek

Több ezer önkéntes vesz részt természetvédelmi, épületfelújítási, karbantartási és más, többnyire fizikai munkákban országszerte a június 4. és 12. között zajló önkéntesek hetén.

hirdetés

Az önkéntesek - fiatalok és idősek egyaránt - turistautakat tartanak karban, épületeket újítanak fel, játszótereket tesznek rendbe, közterületeket tisztítanak meg és sok más hasonlóan hasznos munkát végeznek el az európai uniós finanszírozású tematikus héten, amelynek az önkéntesség európai éve ad külön aktualitást.

"Közel hatszáz pályázat érkezett civil szervezetektől, önkormányzatoktól önkéntes programok szervezésére. A rendelkezésre álló huszonötmillió forintból sajnos ezeknek csak tizenegy-tizenkét százalékát tudtuk finanszírozni, de a nagy szám egyértelműen jelzi, hogy komoly igény és hajlandóság mutatkozik az önkéntes munkára Magyarországon" - mutatott rá F. Tóth András, a hetet szervező Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

"Nyugat-Európában a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani, mivel az önkéntességnek avíttas, idejétmúlt felhangja van számukra, tőlünk keletre pedig az időseket, a 60-70 év körülieket szinte lehetetlen bevonni a kollektív munka keserű történelmi tapasztalata miatt. Magyarországon az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a fiatalok új, felfedezendő dolgot látnak az önkéntességben, és az idősek is jó kedvvel csatlakoznak, mert így végre hasznosnak érezhetik magukat" - fejtette ki F. Tóth András.

A szakember szerint a május 21-i TeSzedd! önkéntes szemétgyűjtő akciónak a várakozáson felüli eredménye volt: "Az emberek túlléptek a +már megint kitaláltak valamit fönt+ hozzáálláson, és örömmel csatlakoztak a gyűjtéshez, amelynek komoly közösségformáló ereje is volt, lévén az egész országban egy napon együtt tevékenykedtek több mint 160 ezren".

Az önkéntesek hete programjainak listája és rövid leírása megtalálható az önkéntesség európai évének hivatalos honlapján, a www.onkentesseg2011.hu címen.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés