MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Színészkedhetnek a baranyai gyerekek

2011. június 09., csütörtök

A diákszínjátszás és a színházi nevelés népszerűsítéséhez nyújt egyedülálló lehetőséget Baranyában az Apolló Kulturális Egyesület projektje; a következő tanévben mintegy kétezer gyerek vehet részt különböző színjátszó foglalkozásokon.

hirdetés

Tóth Zoltán, a színjátszás, a színházi nevelés felkarolására tíz évvel ezelőtt alakult szervezet elnöke a projekt csütörtöki megnyitóján elmondta: az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert negyvenkétmillió forintnak köszönhetően a térségben ekkora forrás ennyi idő alatt ilyen célra még nem állt rendelkezésre.

Beszámolt arról, hogy a hazai és európai uniós támogatásból a Dráma és színház játékon innen és túl elnevezésű projekt keretében négy pécsi, két kozármislenyi és egy alsószentmártoni intézménybe járó gyerekeknek szerveznek színjátszó köri, színházi nevelési, beavató színházi, óvodapedagógiai, valamint képességfejlesztő drámafoglalkozásokat, s külön gondoskodnak negyvennégy fiatal tehetséggondozásáról is.

-

Kiemelte: drámapedagógiai szakemberek összesen több mint hatszáz foglalkozást vezetnek majd, amelyeken az óvodások, általános és középiskolások játékos formában, de mégis tudatosan tanulhatnak.

Tóth Zoltán azt mondta, a rendezvények bizonyos szempontból az életre nevelik őket, hiszen az ott gyakorolt szituációkkal életük későbbi szakaszaiban is találkozhatnak. Emellett igyekeznek felkelteni érdeklődésüket a kultúra, a művészetek, az irodalom és egy úgynevezett drámatek foglalkozáson a matematika iránt is.

A projekt megnyitóján részt vett Belénessy Csaba, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében a színjátszás fontosságát hangsúlyozva rámutatott: e foglalkozások rendszeres résztvevői amellett, hogy közelebb kerülnek a kultúrához, megtanulnak szépen beszélni, megjelenni. Megtanulják értékelni azt a közösséget, amellyel együtt szerepelnek, s mindezt játszva, boldogan tehetik.

Tóth Zoltán az a projekt megnyitóját követő sajtótájékoztatón elmondta, a diákszínjátszás rendkívül népszerű a Dél-Dunántúlon. Számításai szerint a hazai diákszínjátszók mintegy harmada ebben a régióban él. Csak Pécsen háromszázan vannak, számuk az elmúlt három évben megháromszorozódott.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés