MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Japánban leállhat az összes atomreaktor

2011. június 09., csütörtök

Japánban jövő áprilisra leállhat az összes, ötvennégy atomreaktor azoknak önkormányzatoknak a tiltakozása miatt, amelyeknek a területén elhelyezkednek - közölte csütörtökön a japán gazdasági minisztérium.

hirdetés

A tárca szerint egy ilyen lépés esetén az országnak évente pótlólagosan negyvenmilliárd dollárt kell költenie a hőerőművekhez szükséges fűtőanyag beszerzésére.

Az országban a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár miatt a Fukusima-1-es atomerőmű mellett több nukleáris erőművet leállítottak. Ezzel egy időben számos reaktornál előre hozták a műszaki ellenőrzést. Ennek következtében az ötvennégy reaktorból jelenleg csupán tizenkilenc termel áramot. Az atomerőművekben előállított energia a korábbi mennyiség harminchat százalékára esett vissza.

Japánban 13 havonta végeznek felülvizsgálatot a reaktorokon. Ezt követően a létesítmény hiába szerzi meg az engedélyt újraindításhoz az illetékes kormányhivataltól, az újbóli üzembe helyezéshez szükséges még a helyi önkormányzat beleegyezése. A Fukusima-1-es erőműben történt katasztrófát követően azonban az önkormányzatok, amelyeknek területén ilyen létesítmények vannak, még egy ilyen engedélyt nem adtak ki.

Amennyiben folytatódik ez a tendencia, akkor jövő áprilisra a jelenleg üzemelő reaktorokat is le kell állítani műszaki ellenőrzésre, miközben a vizsgálatokon átesett reaktorokat nem indítják be. Ebben az esetben az országnak más energiaforrások után kell néznie. Így pótlólagosan kell kőolajat és gázt vásárolni, mintegy negyvenmilliárd dollár értékben a hőerőművek üzemeltetéséhez.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés