MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Svájc is felhagy az atomenergia hasznosításával

2011. június 08., szerda

Svájc kormánya után szerdán a parlament is úgy határozott, hogy az alpesi ország lemond az atomenergia hasznosításáról.

hirdetés

Svájcban összesen öt atomreaktor üzemel négy különböző helyszínen, valamennyi az ország németajkú vidékén található. Beznauban két reaktor (Beznau 1 és Beznau 2) termel áramot, Gösgenben, Mühlebergben és Leibstadtban 1-1 reaktor található. A legnagyobb teljesítményt (1200 Megawatt) a leibstadti reaktor szolgáltatja: ez több mint egymillió ember áramellátását biztosítja.

-
Beznau-1

A Zöldek által benyújtott és szerdán elfogadott határozatot a parlament 108:76 arányban szavazta meg. Ez kimondja, hogy Svájc "amilyen gyorsan csak lehetséges", lemond az atomenergia hasznosításáról. Egy további határozat értelmében, amelyet 101:54 arányban támogattak a képviselők, újabb nukleáris erőművekre nem adható ki építési engedély. A meglévő reaktorokat viszont nem fogják üzemidejük lejárta előtt leállítani: az erre irányuló beterjesztést elutasította a Ház.

A szerdai határozattal Svájc részben északi szomszédja példáját követi: Németország kormánya nemrég úgy határozott, hogy 2022-ig bezárja mind a 17 atomerőművet. Berlin egyidejűleg előtérbe helyezi és támogatja megújuló energiaforrások (szél- és naperőművek, árapály, biomassza) fokozottabb hasznosítását.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés