MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Autistákat alkalmaz a Főkefe új majorságában

2011. május 30., hétfő

Autistákat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat a Főkefe Nonprofit Kft. a Heves megyei Karácsondon abban a majorságban, amelyet a ferences rend működtetett eddig - jelentette be a szociális, ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár hétfőn Karácsondon.

hirdetés

Soltész Miklós aláírta azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány átadja a majorságot a társaságnak, amely 4100 embert, közöttük 3500 megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő munkavállalót foglalkoztat.

A FŐKEFE az idén, további három helyszínen, Martfűn, Tomajmonostorán és Jászapátiban indít mezőgazdasági termelést, a négy telepen, több mint száz megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával.

Soltész Miklós emlékeztetett arra: a kormány fél évvel ezelőtt indította útjára a "Segítő vásárlás" elnevezésű akcióját. Ennek célja, hogy elősegítsék a mezőgazdasági termékek helybeni értékesítését, a közigazgatás, illetve az önkormányzatok, például a közétkeztetés céljára.

Ezt szolgálta a közbeszerzési törvény megváltoztatása is, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy ne csak a nagy áruházláncoktól szerezhessék be az árut, hanem a helyben termelőktől is.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával az állam bizonyítja, hogy ezek az emberek is fontosak a társadalom számára - hangsúlyozta Soltész Miklós.

Magyar Gergely, a ferences rendtartomány tartományfőnöke felidézte, hogy a rendtartomány immár 10 éve működteti a közeli Gyöngyösön Autista Segítő Központját. Itt elsősorban otthont és oktatás biztosítanak autista gyermekek számára. Öt éve döntöttek a karácsondi majorság létrehozásáról, ahol felnőtt autistákat foglalkoztattak. Anyagi forrásaik viszont kimerültek; ezért határoztak arról, hogy átadják a működtetését a Főkefének - mondta az atya.

Szabó György, az évi, mintegy ötmilliárd forintos forgalmat produkáló állami tulajdonú társaság igazgatója hangsúlyozta, hogy a Főkefe továbbfoglalkoztatja a majorságban élő 12 autistát, illetve még 20-22 megváltozott munkaképességű embert vesznek fel.

Tájékoztatása szerint a társaság 77 tevékenységi kört üzemeltet. Egyebek között multinacionális sportszergyártónak szerelnek össze síkötéseket, illetve egy nemzetközi bútorgyártó számára asztali és falilámpákat. Működtetnek müzli- és zabpehelygyártó üzemet, elektronikai összeszerelőt, varrodát, illetve természetesen gyártanak keféket és seprűket.

A 8 hektáros major területén zöldségsavanyító és zöldségcsomagoló egységet működtetnek, illetve összesen 1500 négyzetméter alapterületen, fóliasátrakban termelik meg az ehhez szükséges alapanyagot.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés