MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Emlékéremmel segít Japánon Szeged

2011. április 18., hétfő

Emlékérem készült a japán földrengés és szökőár károsultjai javára; a szegedi szobrászművész Kligl Sándor és Szabó Géza ötvösmester tervezte ezüstözött bronz érme értékesítéséből származó bevételt az újjáépítésre ajánlják föl.

hirdetés

2011. március 11-én Japánt történelmének egyik legnagyobb természeti katasztrófája érte. Az áldozatok száma napról-napra növekszik, sokan vesztették el otthonukat és minden vagyonukat - mondta Gyimesi László (Fidesz), a szegedi közgyűlés kulturális és külügyi tanácsnoka a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

Szeged történelme és múltja kötelezi az itt élőket, hogy erejükhöz mérten segítsenek, hiszen amikor a 1879-ben a Tisza áradása szinte teljesen elpusztította a települést, Európa nagyvárosai fogtak össze az újjáépítés érdekében.

-

Az emlékérme készítésének ötlete egy tízesztendős szegedi általános iskolástól, Szabó Mártontól származik.

A 42,5 milliméter átmérőjű érme Kligl Sándor szobrászművész tervezte címoldalán egy arcát ruhájával eltakaró gésa látható, mögötte füstölgő romokkal. Az emlékérem peremén a "Segíts Japánnak", "Help Japan", "11. 03. 2011. 6:46", Richter scale 9" feliratok olvashatók.

-

A Szabó Géza ötvösmester tervezte hátoldalon a szigetország domborzati térképe szerepel, melyen koncentrikus körök jelzik a földrengés epicentrumát. Az ábra mellett egy japán nyelvű felirat is szerepel, amely jelentése: "Japán legyen szebb, mint volt". A peremen a "Földrengés és szökőár" és a "Japan earthquake and tsunami" felirat áll.

Kligl Sándor elmondta, magyar művészként a saját eszközeivel igyekszik segíteni a túlélőket. Bízik benne, hogy kezdeményezésük országossá válik, s az összegyűlt pénzzel, hozzájárulhatnak egy iskola vagy kórház újjáépítéséhez.

Szabó Tamás, az 1930-tól családi vállalkozásként működő Szegedi Éremvedre vezetője közölte, az ötezer forintba kerülő emlékérmek értékesítéséből származó összeg mintegy 2500 forintos önköltségen felüli részét a Magyar-Japán Baráti Társaságon keresztül juttatják el a károsultakhoz.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés