MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Újra indul az Élelmiszerlavina program

2011. április 13., szerda

Tizennégy község részesül a Syngenta magyar leányvállalatai által felajánlott vetőmag- és növényvédőszer-adományból, amely az Élelmiszerlavina önkormányzati pályázat révén jut el a rászorulókhoz.

hirdetés

A pályázat lebonyolításáért és koordinálásért felelős Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta magyar cégei már négy éve működnek együtt annak érdekében, hogy segítsék a rászorulókat.

A program célja, hogy az ország szegényebb térségeiben, ahol az embereknek a napi megélhetés is mindennapos gondot jelent, saját erőből, saját területen tudjanak megtermelni egyes alapélelmiszereket. A program hosszabb távon azt szeretné elősegíteni, hogy a falvakban a gazdálkodási kedv széleskörűvé váljon - tájékoztatta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI-t.

A februárban meghirdetett pályázatra elsősorban önkormányzatok és alapítványok jelentkeztek, közülük 14 részesült támogatásban: Zsadány, Végegyháza és Pusztaföldvár (Békés megye), Magyarszerdahely és Zalaszentgrót, (Zala megye), Zsámbok (Pest megye), Somlószőlős (Veszprém megye), Siklósnagyfalu, Somogyhatvan és Egyházasharaszti (Baranya megye), Ramocsaháza és Panyola (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pázmánd (Fejér megye), Nagykörű (Jász-Nagykun-Szolnok megye).

A kezdeményezés mindenütt széles helyi összefogásra épül. Van, ahol a közhasznú munkásokat vagy a munkanélküli családokat vonják be a munkába; van, ahol a falu fog össze; vagy éppen a helyi Vöröskereszt, illetve a polgárőrség önkénteseinek segítéségével valósulhat meg a program.

A legtöbb esetben a munka szakmai felügyeletét a falugazdák és az önkormányzatok szakemberei végzik, de van olyan település is, ahol a szakirányú végzettséggel rendelkező polgármester személyesen segít a munkában. A vetőmagok és növényvédő szerek pedig néhány napon belül eljutnak a nyertesekhez.

Emellett folytatódik az Élelmiszerlavina hagyományos programja is, amelynek keretében a termelők a Syngenta magyar cégei által felajánlott vetőmagból és növényvédő szerből előállított élelmiszert saját adományukkal kiegészítve adják tovább az élelmiszeripari feldolgozóknak. Ezek az üzemek pedig tartós élelmiszert készítenek belőle. Az így előállított élelmiszercsomagok karácsony előtt szintén a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutnak el a rászorulókhoz - tartalmazza a közlemény.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés