MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Romlott az emberi jogok helyzete Kínában is

2011. április 10., vasárnap

Az emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából különösen súlyos volt tavaly a helyzet Bahreinben, Líbiában és Szíriában - mutat rá az amerikai külügyminisztérium pénteken közreadott jelentése.

hirdetés

Számos országban a hatalom megpróbálja ellenőrzése alá vonni az internetet, amely fontos szerepet játszik az idei arab forradalmakban. Több mint negyven ország - köztük Kína, Vietnám, Szaúd-Arábia és Szudán - hatóságai olyan jogszabályokat és műszaki megoldásokat alkalmaznak, amelyek korlátozzák a szólásszabadságot, és sértik a magánszférához való jogot - áll a jelentésben.

Az emberi jogok szempontjából "negatív spirált" mutattak ki a jelentés szerzői Kínában. A kelet-ázsiai ország hatóságai egyre keményebben korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, miközben Tibetben és - a zömmel muzulmánok lakta - Hszincsiangban "súlyos elnyomás" nehezedik a lakosságra.

"A kínai kormány intézkedéseket hozott a civiltársadalom, elsősorban a jogvédő szervezetek és egyének mozgásterének korlátozása végett. Egyúttal megsokszorozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy korlátozza a szólásszabadságot, és ellenőrzése alá vonja a sajtót, az internetet, illetve a világhálóhoz való hozzáférést" - mutat rá az amerikai jelentés.

-

Ugyancsak rossz bizonyítványt állít ki a külügyminisztérium az emberi jogok helyzetéről Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban: mindhárom országban "különösen súlyos" sérelmek érték tavaly az emberi jogokat. Ukrajnával kapcsolatban a szerzők megállapítják: az elmúlt években tapasztalt javulás után tavaly rosszabbodott a helyzet. Ez a sajtó munkatársainak megfélemlítésében és ellenzéki személyek üldözésében nyilvánult meg, különösen a helyhatósági választások idején.

A washingtoni jelentés Fehéroroszország hatóságainak a demokráciát követelő mozgalom részvevői, újságírók és a civiltársadalom képviselői önkényes letartóztatását, fogva tartását veti a szemére.

Oroszországgal kapcsolatban rámutat: tavaly is folytatódott újságírók bántalmazása és meggyilkolása. A State Department a szólásszabadság, az egyesülési és gyülekezési jog megsértéséért az orosz kormányt teszi felelőssé.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés