MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Épül az első lengyel atomerőmű

2011. április 09., szombat

A legbiztonságosabb technológia használatára törekszenek a tervezett első lengyel atomerőmű építésénél - hangoztatta pénteki bécsi látogatásán Donald Tusk lengyel kormányfő.

hirdetés

Tusk vendéglátója, Werner Faymann osztrák kancellár Ausztria atomenergia-ellenes álláspontját emelte ki a találkozón és az azt követő sajtótájékoztatón.

A lengyel kormányfő biztosította Faymannt, hogy Lengyelország "különösen érzékeny" a veszélyekre, amelyeket a nukleáris erőművek jelenthetnek, hiszen az 1986-os csernobili szerencsétlenség közvetve ott is éreztette a hatásait, például megbetegedések formájában.Hozzátette azonban: a Japánban történteket nem lehet a csernobili katasztrófával összehasonlítani. Csernobilban részben a nem megfelelő építési mód okozta a bajt, Fukusimában ezzel szemben az emberen kívül álló tényezők - mondta. Rámutatott, hogy jelenleg a lengyel energiatermelés kilencven százalékát széntüzelésű erőművekben állítják elő, de ezeket az Európai Unió elvárásai alapján fokozatosan le kell állítani.

Faymann ismét hangsúlyozta, hogy Ausztria minden nemzetközi fórumon fel fog lépni az atomenergia használata ellen.

A bécsi kancellária közleménye szerint a tárgyalásokon a megújuló energiaforrások felhasználásáról is kimerítően tárgyaltak, különös tekintettel arra, hogy Lengyelország az Európai Tanács soron következő elnökeként hangsúlyt fektet az energiaellátás biztonságára és az energiaforrások sokféleségére. A május elsejei, Lengyelországot is érintő osztrák munkaerő-piaci nyitással kapcsolatban Faymann hivatala kiemelte, hogy Ausztria a bér- és szociális dömping elleni törvénnyel megfelelően felkészült arra.

A Japánban bekövetkezett földrengés után a fukusimai atomerőműben történt meghibásodások ismét ráirányították a figyelmet a hagyományosan atomellenes Ausztriában arra, hogy habár az ország határain belül egyetlen ilyen létesítmény sem működik, Olaszország kivételével valamennyi környező ország használja a nukleáris energiát. Március végén Petr Necas cseh kormányfő bécsi bemutatkozó látogatása kapcsán ismét napirendre került a cseh-osztrák kapcsolatos egyik kényes pontja, a temelíni atomerőmű bővítése is.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés