MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Megmentik a paksi Kis-Dunát

2011. április 08., péntek

Szinte teljesen eliszaposodott uszadék torlaszolja el Paks északi határában az ordasi Duna-ágat, vagy ahogyan Pakson nevezik, a Kis-Dunát. A Paksi Sporthorgászok Egyesülete szeretné kitisztítani, ezért tagjai előbb egy illegális gátat bontottak el, majd egy elsüllyedt kompot húztak partra, hogy biztosítsák a víz szabad folyását.

hirdetés

Az egyesület megfiatalodott elnöksége szeretné, ha újra hajózható, pontosabban evezhető lenne az úgynevezett Kis-Duna. Várszegi Viktor elnök és Jantner Csaba alelnök arról mesélnek, hogy évtizedekkel ezelőtt ezen a holtágon keresztül lehetett egy zátonyszigetre jutni, amelyet Senki szigetének hívtak. - Csodálatos, homokos sziget volt, odajártak focizni a gyerekek - idézték fel az elődöktől hallottak alapján.

-

Az ágba régen - még a háborúk idején - bejártak az uszályok. Mostanra a főmeder mélyülése és az elhanyagolás miatt feltelt iszappal. A helyzetet tovább rontotta, hogy elsüllyedt egy komp, és egy illegális gát is eltorlaszolta a víz útját, felfogta az uszadékot. A komp úszóhídként funkcionált, arról jártak át a zátonyszigetre. A vízi jármű az elmúlt évtizedekben belesüllyedt a mederbe, belepte az iszap, és az idő vasfoga megette.

A civil szervezet tagjai karöltve a szintén paksi LADIK Egyesülettel március végén fogtak hozzá a munkához. Előbb elbontották az illegális gátat, majd partra vonszolták az elsüllyedt kompot. Jantner Csaba közlése szerint feldarabolják, MÉH-telepre viszik. A vízbe logó fákat, ágakat is felaprítják, ezek eltakarításában azonban a természet lesz majd segítségükre, most, hogy nincs már akadály, elviszi a zöldár.

1. Megmentik a paksi Kis-Dunát
2. Kár volna veszni hagyni

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés