MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Mopedautósok demonstráltak a fővárosban

2011. április 04., hétfő

Az Európai Unió mopeadutósait megillető jogokat és lehetőségeket követel Magyarországon is a Mopedautók és Segéd-motorkerékpárok Magyarországi Érdekvédő Egyesülete, amely hétfőn mopedautós tiltakozást tartott Budapesten.

hirdetés

Bander Ferenc, az egyesület elnöke kifejtette: az egyesület azért szervezte a felvonulást, mert céljuk, hogy a 4 kilowattos mopedautó vezethető legyen segédmotoros-kerékpár jogosítvánnyal, ahogyan az Európai Unió más tagállamaiban. Azt is szeretnék elérni, hogy a rendszámozáskor befizetett regisztrációs díjat a mopedautósok visszakapják, illetve a regisztrációs díj előírását töröljék el. Ennek összege járművenként 60 ezer és 150 ezer forint közötti - tette hozzá.

Az általuk kifogásolt feltételeket egy 2009-es, április 1-jén kiadott közlekedési miniszteri rendelet írja elő, noha Bander Ferenc szerint a rendelet jogsértő, amiről Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is jelentést készített - hívta fel a figyelmet Bander Ferenc. Hozzátette: a mopedek rendelet alapján történő rendszámozásával egyetértenek a mopedautósok, de a regisztrációs díjjal nem, mert a segédmotoros motorkerékpár a regisztrációs díj hatálya alá nem eső jármű.

mti

Az Európai Unióban 1967-ben azért született a mopedautókra vonatkozó segéd-motorkerékpáros kategória, hogy azok az emberek, akik nem szerezhetnek B kategóriás jogosítványt, közlekedhessenek a mopedekkel. A kifogásolt rendelettel azoktól vették el a mopedek használatának lehetőségét, akiknek gyártották azokat. Jelenleg ugyanis B kategóriás jogosítványt kellene szerezniük azoknak a fogyatékkal élőknek, akik mopedezni akarnak, miközben B kategóriás vezetői engedélyt nem is szerezhetnek. Az EU kialakított egy kategóriát azoknak az embereknek, akik nem szerezhetnek B típusú jogosítványt, Magyarország pedig előírja annak szükségességét - hívta fel a figyelmet.

A mopedes felvonulás mintegy két tucat emberrel hétfőn 9 órakor indult el Budapesten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Akadémia utcai épülete elől a Várba, ahol átadják a köztársasági elnöknek címzett levelüket.

A tiltakozásra azért kényszerültek - mondta Bander Ferenc -, mert egy hónappal ezelőtt már jelezték a problémát a minisztériumnak, választ azonban a mai napig nem kaptak.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés