MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Békés megyei alapítvány a fiatal tehetségekért

2011. április 01., péntek

A Békés Megyei Önkormányzat, a szeged-csanádi püspökség és egy magánvállalkozó együttműködése alapján Dél-alföldi Talentum Akadémia (DELTA) néven fiatal tehetségeket felkaroló alapítvány jött létre Békés megyében - hangzott el egy sajtótájékoztatón, Békéscsabán.

hirdetés

Barkász Sándor mérnök-vállalkozó, a szakmai kuratórium elnöke elmondta, hogy szerinte vezetőnek születni kell, ám a született vezetőket is képezni kell. Az alapítvány ezért a megyében érettségi előtt álló fiatalokat egy teszt segítségével felméri, és közülük választják ki azokat, akik részt vehetnek a nyáron induló egyhetes kurzuson Gyulán. Nemzetközi felmérésekre hivatkozva hozzátette: a népesség öt százaléka rendelkezik vezetői képességekkel, ennek alapján Békés megyében az idén érettségiző 3300 diák közül 165 felelhet meg ezeknek a kritériumoknak.

A tervek szerint az egyhetes, ingyenes és bentlakásos kurzusra a nyáron Gyulán kerül sor, ahol a kiválasztott diákok a szakma elismert képviselőitől sajátíthatják el a vezetői tulajdonságok kibontakozatáshoz szükséges kulcskompetenciákat. A hallgatók egyebek mellett a felelősségvállalásról, a szolidaritásról, az önismeretről és emberismeretről, a csapatmunkáról és csapatszellemről, a konfliktusok kezeléséről és a média világáról szerezhetnek ismereteket három éven keresztül minden nyáron. A képzésben eltöltött időt kulturális és szabadidős programok egészítik ki.

-

A akadémia a továbbiakban minden évben felméri az érettségi előtt álló fiatalokat, így működésének harmadik évében már várhatóan négyszázötven Békés megyei fiatal vehet részt a nyári programon.

A projektről Antal Zsolt programvezető kiemelte: a hallgatók felkészítését mentorok is segítik, akik végigkísérik a diákok hároméves előmenetelét, és adott esetben, immár szakmánként is segíthetik őket a majdani elhelyezkedésben.

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke szerint a történelmi egyházaknak felelőssége van a társadalom, és ezen belül különösen az ifjúság nevelésével kapcsolatban, ezért vállalta el a DELTA fővédnöki szerepét.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében csak az önkormányzat fenntartásában működő iskolákban 5600 diák tanul, előmenetelük, egyéni és szakmai boldogulások segítése kiemelt feladata a sok tekintetben hátrányos régióban működő önkormányzatnak.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés