MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Elvétve találni akadálymentes könyvtárt

2011. március 31., csütörtök

A közintézményekhez hasonlóan a könyvtáraknak mintegy tizenöt százaléka akadálymentes, európai adatok szerint a fogyatékkal élők egy százaléka könyvtárhasználó.

hirdetés

Amíg nincsenek meg a feltételek, a fogyatékkal élők nem mennek könyvtárba, de ha megteremtik számukra a megfelelő körülményeket, többen válnak közülük is könyvtárhasználóvá - vélekedett Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézet igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen Budapesten.

A fogyatékossággal élők könyvtárhasználatának főbb problémái közé tartozik egyebek mellett az, hogy a könyvtáraknak csak mintegy tizenhárom-tizenöt százaléka akadálymentes fizikai értelemben és hogy a könyvtárak nagyobb részét régi építésű, gyakorta műemléképületben helyezik el. Azokban a könyvtárakban, amelyek speciális szolgáltatásokat vezettek be a fogyatékossággal élők számára, nőtt a felhasználók száma és ezen belül a fogyatékosok százalékaránya is.

-

A Könyvtári Intézet 2004-ben kérdőíves felmérést végzett a megyei, városi, a nagyobb felsőoktatási és az országos szakkönyvtárak körében a könyvtárak akadálymentességének állapotáról: a válaszadó mintegy 350 intézmény harminc-negyven százalékában van megfelelő állapotú rámpa és korlát, hetvenöt százalékában megfelelő szélességű ajtó, akadálymentes mosdó húsz százalékban, kerekesszék öt százalékban. A megkérdezettek mintegy fele rendelkezik a látássérültek szempontjából fontos öregbetűs és hangoskönyvekkel; harminc százalékuk a halláskárosultak és siketeknek szükséges feliratos videofilmekkel, jelelt mozgóképpel azonban csupán egy százalék.

Kucska Zsuzsa, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtár vezetője elmondta: a könyvtáraknak még "nyitniuk kell" egy kicsit, országos szinten azonban a gyerekkönyvtárak sokat tesznek a fogyatékkal élőkért.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét képviselő Nagy Edina kiemelte: szükség lenne "könnyen érthető jelekre, piktogramokra", amelyeket mindenki könnyen megért, ha bemegy a könyvtárba. Dénesné Spitzer Éva, az Autisták Országos Szövetségének képviseletében kitért arra, hogy érdemes lenne "akadálymentesíteni" magát a könyvtárhasználatot is, kezdve a beiratkozástól, a választáson át a visszahozatalig.

A tájékoztatón részt vett Ládi László, az Országos Széchényi Könyvtár, Szakály László, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége, Simonics Benjámin, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Szabó Gabriella, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Madarassy Lászlóné Klári, a Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége, Nagy Edina, a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége képviseletében és Dénesné Spitzer Éva, az Autisták Országos Szövetségétől.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés