MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Támogatás híján nem jutnak munkához a rokkantak

2011. március 29., kedd

Sorban állnak a rokkantak egy hetényegyházi cég kapuja előtt. Munka is lenne, de a vállalkozás új dolgozókra nem kap támogatást.

hirdetés

Egymillió munkanélkülinek akar állást teremteni tíz év alatt a kormány. Az elhelyezkedni akaró, de nem képes személyek egy része olyan leszázalékolt ember, aki ma néhány tízezer forintos járadékon tengődik. Az összeg a legtöbb, megváltozott munkaképességű ember esetében az éhenhaláshoz sok, de a gyógyszerek kiváltásához, pláne a megélhetéshez kevés.

A hetényegyházi EL-Szabó Kft.-nél hatvanhárman dolgoznak, akik közül negyvenheten megváltozott munkaképességűek. Elektronikai hulladékot, tönkrement háztartási gépeket szednek szét, majd a bontott alkatrészeket értékesítik a nyersanyagpiacon. A dolgozók között sokan magas vérnyomással, gerincproblémákkal, siketnémasággal és egyéb olyan betegséggel küszködnek, melyek miatt sehol sem alkalmaznák őket a magánszektorban.

-

Szabó János, a cég ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy naponta három-négy ember is érdeklődik nála munka után. Ha az állam bővítené a támogatási keretet, illetve a pályázati kiírásokat, akkor a jelenlegi létszám duplájának is hasznos elfoglaltságot tudna biztosítani.

Ugyanakkor - ahogy fogalmaz - az állami támogatás mértéke az elmúlt években csökkent. Míg korábban a megváltozott munkaképességű emberek kiszolgálóinak bérét az állam teljesen megtérítette, mára ez hetven százalékra csökkent, ahogy a dolgozók bér- és járulékterheinek támogatása is ötven százalékra mérséklődött. Nem hallani olyan híreket, hogy ez az arány növekedett volna, vagy legalább a támogatottak körét bővítené az állam.

A cég azon, államilag akkreditált vállalkozások közé tartozik, amelyek rendelkeznek olyan infrastruktúrával, mely lehetővé teszi a betegségekkel küszködő, de dolgozni akaró emberek alkalmazását. Mint mondja: a bizonytalanság a munkájukban az egyik probléma. Csak most, márciusban derült ki, hogy az állam az idén is hozzájárul a munkavállalók bér- és járuléktámogatásához december végéig. Ha nem tenné, akkor csak veszteségesen lehetne fenntartani a munkahelyeket, melyek nem csak bevételt jelentenek az alkalmazottaknak, de lelki rehabilitációt is a sorstársaknak.

Forrás: Baon

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés