MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Háromszázötvenmillió az áldozatsegítőknek

2011. március 29., kedd

Három régió kilenc megyében összesen háromszázötvenmillió forintot fordítanak az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztésre; a bűncselekmények sértettjeinek elérésére és megsegítésére indított TEtt bűnmegelőzési programról kedden tartottak sajtótájékoztatót Nyíregyházán.

hirdetés

A projekt a bűnmegelőzési szakemberek képzésében, a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének segítésében, illetve a bűncselekmények sértettjeinek adott segítségben vezet be új szolgáltatásokat.

Magyarországon évente negyedmillió ember válik bűncselekmények áldozatává, ezért a büntetőpolitika egyik célja, hogy kiemelt segítséget nyújtson az áldozatoknak a cselekmények következményeinek enyhítésére - mondta Bukta Annamária, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgálatának osztályvezetője.

Tájékoztatása szerint a 2006-ban a fővárosban és a megyeszékhelyeken elindított áldozatsegítő szolgálatok az áldozatokká vált emberek kilenc-tíz százalékát tudják elérni, a TEtt-program keretében végrehajtott fejlesztéssel bővíthetők a szolgáltatások, s így az áldozatok tizenöt százalékához juthatnak el.

A fejlesztés egyik része a februárban elindult, éjjel-nappal működő áldozatsegítő vonal: a szolgálat diszpécserei azonnali telefonos segítséget tudnak nyújtani az áldozatoknak, tájékoztatják őket jogaikról, tanácsadást nyújtanak, valamint intézkednek az esetleges pénzügyi segély, vagy az állami kárenyhítés folyósításáról. Utóbbi támogatás lehetőséget ad a sértettek esetleges vagyoni kárának részbeni vagy egészbeni megtérítésére.

Ilyen jellegű pénzügyi támogatások kifizetésére tavaly mintegy száznyolcvanmillió forintot fordított az állam - jegyezte meg Bukta Annamária. Az ügyszámok 2006 óta két és félszeresére nőttek, anyagi segítségben az elmúlt évben pedig huszonkétezren részesültek.

A jövő áprilisig tartó program alatt minden kistérségben kiépül egy segítő hálózat: önkéntesek személyesen tudnak tanácsokat adni a sértetteknek, illetve segítik őket a jogi ügyek intézésében. Az áldozatsegítő munkába pszichológusokat is bevonnak, akik szükség esetén foglalkoznak az áldozatokkal.

Az áldozatsegítő program fejlesztésére az észak-magyarországi, az észak-alföldi, valamint a dél-dunántúli régió kilenc megyéjében összesen háromszázötvenmillió forintot fordítanak, az összeget teljes mértékben uniós támogatásból finanszírozza a minisztérium.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés