MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Környezetvédelem vagy nyereség?

2011. március 28., hétfő

Ma már nem számít egymást kizáró fogalomnak a mezőgazdaságban a környezetvédelem és a nyereség. A modern földművelési technológiáknak legalább akkora szerep jut a gazdálkodók és a természet közti harmonikus egyensúly fenntartásában, mint az új vetőmagoknak, vagy a növényvédő szereknek.

hirdetés

Újraengedélyezés zajlik az Európai Unióban a növényvédő szerek területén. "Több hatóanyagot kivontak, és további kivonások is várhatók; a hatóanyagokat elsősorban a humántoxikológiai és környezeti hatások szerint osztályozzák újra" - mondta az Üzleti Etikának Pecze Rozália, a Syngenta Kft. fejlesztési és marketing igazgatója. Hozzátette: a növényvédő szerek felhasználását ma szigorúbb előírások szabályozzák, mint korábban.

A gazdák nyereségessége ma már nem a hektáronként felhasznált kemikáliák és műtrágyák mennyiségétől függ, sokkal inkább komplex gondolkodáson, a harmóniára való törekvésen múlik. "Elég, ha arra gondolunk, mekkora hasznot hajtanak a gazdálkodóknak a beporzó rovarok - az ő védelmük minimális pluszköltség mellett inkább csak odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről" - hoz egy egyszerű példát Pecze Rozália. A szántóterület mellett kialakított "méhlegelők" és méhkímélő növényvédelmi technológiák alkalmazása hosszú távon nyereséget hozhatnak a termelőnek, akárcsak a talajkímélő gazdálkodás.

syngenta

A talajkímélő gazdálkodás lényege, hogy a termőföldet a lehető legkevesebb gépmunkával készítik elő. A hagyományos földművelés során a talaj szántásával fellazul a feltalaj, a terméketlen részek a termékenyekkel keveredhetnek, a szervesanyag-tartalom csökkenése mellett. A rendszeres mechanikai beavatkozások következtében csökken a talaj nedvességtartalma is. A talajkímélő művelés ugyanakkor minimális mértékben "porosítja" a talajt, megóvva a talaj tartós, morzsás szerkezetét. A beavatkozások során a növényi maradványokat a felszínen hagyják, a szerves anyag a talajban marad, ugyanis a talajflóra és fauna által természetes módon kialakított élőhelyek fenntartása fontos termelési szempont.

Pecze Rozália tájékoztatása szerint a Syngenta két minimumműveléses programot (SOWAP, illetve MARGINS) futtat párhuzamosan az országban. "A programoknak köszönhetően nőtt a talaj vízmegtartó képessége, nagymértékben csökkent a növényvédő szerek felszíni vizekbe történő lemosódása - ugyanakkor mindhárom vizsgált kultúrában (búza, repce, kukorica) nőttek a termésátlagok a program harmadik évétől kezdve. Ez a csökkent gépköltségnek is köszönhetően extra bevételt hozott a programban részt vevő termelőknek. A Syngenta mindkét fenti kezdeményezésben úttörő szerepet vállal Európában és Magyarországon is" - árulta el a fejlesztési és marketing igazgató.

Legalább tizenöt telepen zajlik kutatás Európában a Syngenta szponzorálásával. A minimumművelést tesztelik olajfaültetvényeken, szőlőben, almásban, és szántóföldi kultúrákban is. Az unió a tesztek eredményei alapján döntött például a talajerózió elleni védekezés támogatása mellett, amit a legalább tíz százalékos lejtőn gazdálkodóknak ítélnek oda.

A megfelelő talajkezelés mellett a hozamra - nyereségre - nagy hatással vannak a növényvédő szerek, melyek részben kiválthatók más típusú eljárásokkal, ezek az alternatívák azonban hatékonyságban nem érik el a növényvédő szeres védekezést. "Amennyiben intenzív árutermelésről beszélünk, ahol meghatározott mennyiségű és minőségű árut kell előállítani, ott szükséges az okszerű műtrágyázás és növényvédelem" - véli Pecze Rozália. Egy talajvizsgálaton alapuló tápanyag-visszapótlással vagy betegség-előrejelzés alapján kiválasztott és időzített növényvédőszer-használattal csökkenteni lehet a felhasználandó kemikáliák mennyiségét. "A Syngenta szántóföldi és gyümölcskultúrákban betegség-előrejelzéssel is segíti a gazdák növényvédelmi munkáját. A gazdákkal vagy termelői csoportokkal való együttműködésben is végzünk előrejelzést, hiszen az okszerű szerhasználat a gazdálkodás jövedelmezőségét növeli."

A Syngenta szakmai felelősséggel és hatalmas tudásbázissal segíti a termelőket a sikeres gazdálkodásban. Kutatói folyamatosan olyan biztonságos és hatékony növényvédelmi technológiákon dolgoznak, amelyek hosszú távon is eredményesen alkalmazhatóak a modern mezőgazdaságban. Ennek érdekében a cég évente közel egymilliárd dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe, s több mint 20 országban folytat kutatómunkát. A kutatások eredménye pedig a folyamatos termékfejlesztésben, a fenntartható mezőgazdálkodást támogató programokban, valamint a termelőkkel folytatott párbeszédben, szaktanácsadásban mutatkozik meg. Nem utolsósorban meg kell említeni azt is, hogy a Syngenta kereskedő partnerein keresztül finanszírozza a mezőgazdasági termelés forráshiányos időszakát, ezzel is segítve a termelőket.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés