MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Vetőmagot és jószágot kapnak a csengeri rászorulók

2011. március 25., péntek

A csengeri kistérség tizenegy településén összesen hatszázhatvan, halmozottan hátrányos helyzetű család étkeztetésébe segít be a Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány; a kezdeményezésről csütörtökön tartottak tájékoztatót a programban érintett családoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben.

hirdetés

A magyar-román határ mellett fekvő kisváros művelődési központjában Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az ország negyvenhét hátrányos kistérségében induló, önfenntartó program révén vetőmagot és kisállatokat kapnak a rászoruló családok. A háztáji gazdaságokban termelt növényeket, vagy a felnevelt állatokat saját fogyasztásra, vagy akár értékesítésre használhatják a kedvezményezettek.

"Ez nem segély, ezt nem az önkormányzat, vagy az állam adja, s nem jótékonykodás: ezt nagyon sok ember adta össze, hogy Magyarországon egyetlenegy gyermek se legyen éhes" - szögezte le Hegedűs Zsuzsa. A juttatásban azok a családok részesülnek, akik két vagy több gyermeket nevelnek, száz százalékos étkeztetési támogatásban részesülnek, valamint halmozottan hátrányos helyzetűek. Az alapítvány az eddig összegyűlt mintegy kétszázhúszmillió forintból tizenkétezer család számára tud vetőmagot és állatokat vásárolni, ezzel segítve mindennapi élelmezésüket.

hetivalasz

Csak Csengerben 322 család van, amely hátrányos helyzetű és kettőnél több gyermeket nevel - mondta Forján Zsolt, a település fideszes polgármestere. A városvezető közlése szerint a kistérség tizenegy településen élő tizenháromezer emberből 2500-an vannak munka nélkül, az alapítvány akciója ezért nagy segítséget jelent az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak.

A családok átlagosan 200-250 négyzetméteren vethetik el a vetőmagot, az állatokat pedig június közepén kapják meg. Az önkormányzat a földek megműveléséhez eszközöket biztosít a családoknak, emellett a szükséges növényvédelmi szereket egyaránt beszerzik számukra.

A juttatás kötelezettségeket is ró a családokra, mivel a földeket művelni, a vetőmagokat elvetés után gondozni és ápolni kell. Akinek a portája és kertje rendben van, azok kaphatják meg a tetszőlegesen kiválasztott baromfit, kecskét, illetve sertést.

Csengerben elsőként a négygyermekes Adorján-család részesült az alapítvány ajándékában; a mozgássérült gyermeket is nevelő szülők a férj szociális segélyéből, illetve a gyermekek után kapott családi pótlékból és a gyermekvédelmi támogatásból tarják fenn a családot.

Az egyik televíziós műsor révén került hozzánk egy kismalac, az alapítvány pedig vetőmagot és baromfit biztosít számunkra - mondta Adorján Zsoltné, hozzátéve, hogy önerőből nem tudták volna mindezt megvenni. Terveik szerint egy önálló gazdaságot hoznának létre kertjükben, ahol retket, tököt és más zöldségeket termelnének és állatokat nevelnének.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés