MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Internetes kereső segít az eltűnteken

2011. március 23., szerda

A Casques Rouges nevű francia alapítvány, amely évek óta sürgeti egy "gyorsreagálású nemzetközi humanitárius erő" létrehozását, kedden új internetes keresőmotort indított a világon eltűnt személyek felkutatására: a missing.net portál a japán katasztrófasorozat nyomán kezdi meg tevékenységét.

hirdetés

Az alapítvány abból indul ki, hogy "minden nagyobb természeti katasztrófa során igen sokan tűnnek el" és a mentőcsapatokat ilyenkor a válság kezelése köti le, így "képtelenek válaszolni az áldozatok családjainak bejelentéseire, kérdéseire". Az alapítvány ezért a Google céggel együttműködve létrehozta a missing.net humanitárius keresőmotort, amely mind a családoknak, mind a mentőcsapatoknak lehetőséget nyújt az eltűntek kutatására, illetve az eltűntekkel kapcsolatos információk megosztására.

A portál hat nyelven működik, adatlapot lehet nyitni rajta az eltűntről. Lehetővé teszi, hogy különböző kritériumok alapján keressék az illetőt, felkínálja a tanúskodás lehetőségét azoknak, akik tudnak valamit a keresett személyről, elősegíti a portálra feltett információk megtekintését, továbbá lehetővé teszi annak rögzítését, hogy hol találták meg az áldozatokat.

-

Az alapítvány elnöknője, Nicole Guedj volt miniszter alapvető fontosságúnak nevezte a keresés nyitottságát és kölcsönösségét. A portál nemcsak cunami vagy földrengés esetében tehet szolgálatot - fejtette ki -, hanem más esetekben, például hozzájárulhat ipari katasztrófák áldozatainak felkutatásához, lokalizálásához.

Japán esetében azonban - mondta Guedj asszony az AFP-nek -, a portál sajnos nem annyira ez eltűnt élő személyek megtalálását fogja segíteni, hanem inkább az áldozatok számbavételét és azonosítását.

A Casques Rouges alapítványt 2006-ban hozták létre, célja egy olyan "gyorsreagálású nemzetközi humanitárius erő" létrehozása az ENSZ égisze alatt, amely összehangolná a katasztrófák színhelyén dolgozó segélycsapatok tevékenységét és "újító technológiai eszközöket" bocsátana a segélycsoportok rendelkezésére.

Az ENSZ humanitárius "tűzoltóinak" vagy "vörössipkásainak" szerepét betöltő szervezet létrehozását a Casques Rouges napirendre tűzte a 2010. január 12-i, csaknem 220 ezer halálos áldozatot követelő haiti földrengés után is.

(MTI)

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés