MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

A hollandok mentik meg a világot

2011. március 21., hétfő

A klímaváltozással és a nyomában járó emelkedő tengerszinttel világszerte egyre keresettebbé válik a hollandok több évszázados tapasztalata a betörő tengervíz elleni védekezésben.

hirdetés

A 16 és fél milliós országban mintegy kétezer cég tevékenykedik a vízügy terén, nyolcvanezer embernek adva munkát. "A hollandok már tíz évszázaddal ezelőtt homokhalmokat alakítottak ki, és erre építették a házaikat, a víztől védve. A technológia fejlődésével megjelentek a különböző gépek, például a kotróhajók" - idézte fel Bert Groothuizen, egy iszapkotrással foglalkozó cég munkatársa az AFP francia hírügynökségnek. Hollandia ma ezeket a gépeket világszerte exportálja, vízügyi mérnökeivel együtt.

-

A hollandok felhalmozott, egyedülálló tapasztalata nem meglepő, hiszen az ország területének huszonhat százaléka a tengerszint alatt fekszik - a legmélyebb pont 6,74 méterrel. "Hollandia mindig is küzdött természetes ellenségével - a vízzel ... A globális felmelegedés és emelkedő tengerszint hatására pedig a világ egyre jobban érdeklődik a holland szakértelem iránt" - fejtette ki Hanneke Heeres, a 900 éves múltjával a legrégebbi holland kormányszervnek számító Kerületi Vízi Testületek Uniója (UvW) munkatársa.

Hollandiában mintegy kilencmillió ember él olyan helyen, melyet közvetlenül védőgátak, töltések védenek a tengertől, illetve a folyóktól. Egy kormány által megbízott testület 2009-ben arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező évszázadban mintegy százmilliárd eurót kell költeni a védrendszer felújítására.

Jelenleg a holland vállalatok külföldi tevékenysége öt ország - Mozambik, Egyiptom, Indonézia, Banglades és Vietnám - deltaterületeire összpontosul. Az ország globális hírnévnek örvend a "deltatechnológiák" területén, a világpiac nyitott részének mintegy negyven százalékát uralja. Egyes országok versenyellenes intézkedésekkel hazai kézben tartják a védőgát- és hídépítést, valamint a szektor más alágazatait.

Holland szakemberek segítettek egyebek közt kiépíteni Szentpétervár és Velence vihardagálygátjait, közreműködtek Jakarta árvízi védrendszerének kialakításában és tanácsokkal látták el a Maldív-szigeteket és a Mekong-delta térségének államait a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási terveik kidolgozásakor.

Hanneke Heeres elmondása szerint az Egyesült Államok azután kezdett érdeklődni a holland szakértelem iránt, hogy a Katrina hurrikán 2005-ben közel 1500 ember halálát okozta New Orleansban. Matthijs van Ledden, a Royal Haskoning nevű műszaki cég munkatársa elmondta: a katasztrófa után megerősítettek és megmagasítottak egyes, New Orleanst védő töltéseket, valamint új vihardagálygátakat is építettek.

A híres, pálmafát formázó dubaji mesterséges sziget kialakításában is részt vettek holland szakemberek, akárcsak egy másik, a Föld térképét utánzó szigetcsoportéban, ugyancsak Dubaj partjainál. Utóbbi több mint 300 szigetből áll, melyeket az óceán fenekéről kikotort homokból építettek.

(MTI)

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés