MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Az alternatív üzemanyagok lecserélhetik a dízelt 2050-re

2011. január 27., csütörtök

Az alternatív üzemanyagoknak lehetőségük van, hogy az európai közlekedés minden formájánál lecseréljék a hagyományos dízelt, így 2050-re teljesen fenntarthatóvá téve az ágazatot. Ezt jelentette ki az Európai Bizottság.

hirdetés

Az európai szakértőcsoport által készített jelentés szerint a bioüzemanyagok, a szintetikus üzemanyagok, a metán és a cseppfolyósított gáz lökést adhatnak annak a fejlődésnek, amit az elektromos és üzemanyagcellás járművek indítottak el. Így megvalósulhat a jövőben, hogy a közúti, vasúti, légi és tengeri közlekedés keresletét alternatív üzemanyagokkal biztosítsák.

A közlekedésből származó kibocsátás jelentősen növekedett egész Európában, majdnem 20%-át adva a tömb teljes kibocsátásának. Az EU nagy szerepet szán ezeknek az üzemanyagoknak abban, hogy az 1990-es szinthez viszonyítva, 2050-re 80-95%-kal csökkentse a szén-dioxid kibocsátását.

Eddig a közlekedés különösen ellenálló volt azokkal a brüsszeli erőfeszítésekkel szemben, amelyek kibocsátását szeretnék csökkenteni. Egyedül a légi közlekedés kapcsolódik be a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe 2013-tól, a hajózás kilátásai nem túl biztatóak a jogi nehézségek miatt.

A jelentés szerint elméletben egy bioüzemanyag a közlekedés minden formájának közlekedéséhez megfelelhetne, és csökkentené az ágazat kibocsátását. Ugyanakkor egy sor alternatíva kifejlesztését javasolja, mivel a nyersanyagokhoz való hozzáférés valószínűleg korlátot jelent majd, mivel a tagállamok többsége fenntarthatósági kritériumokat fogadott el a bioüzemanyagokra. Az autók, repülők és vonatok eltérő üzemanyagokat igényelnek, a nagyobb energiasűrűségű változatok pedig alkalmasabbak nagyobb távolságokra, mint a közúti teherszállítás, a tengeri közlekedés és a repülés.

Forrás: Servian

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés