MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Az egyházaknak szerepük van a környezettudatosság kialakításában

2010. november 15., hétfő

Az egyházaknak szerepük van a környezettudatosság kialakításában, mert az igehirdetéssel is lehet a gondolkodásmódot alakítani. Meg kell szólalniuk a szegénység és az ökológia kérdéseiben, például a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban irányt kell mutatniuk a híveknek.

hirdetés

Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) és az Egyházak Világtanácsa (EVT) szervezésében lezajlott rendezvény sajtótájékoztatóján a panamai püspök elmondta: a híveknél el kell érni világszerte "az elégedettség tudatosítását", az egyházaknak "meg kell óvniuk az embereket a felesleges fogyasztástól".

Julio Murray rámutatott: Latin-Amerikában az egyházak "mindig a szegények oldalán állnak, velük együtt élik meg a problémáikat". Az egyházaknak "a szegénységet okozó és fenntartó rendszerekkel szembe kell menniük", és azokat képviselik, "akiknek a hangját egyébként nem lehetne hallani a társadalomban" - hangsúlyozta. Rogate Mshana, az EVT igazságosság, diakónia és a teremtett világ iránti felelősség programirodájának igazgatója kiemelte: az egyházaknak meg kell szólalniuk a szegénység és az ökológia kérdéseiben, például a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban irányt kell mutatniuk a híveknek. Az egyházaknak azért is nagy a felelősségük, mert éppen a legfejlettebb országokban van a legnagyobb befolyásuk.

Kitért arra, hogy számos országban az egyházak a károsanyag-kibocsátásukat már tudatosan csökkentették, ami jelentős lépés, tekintve, hogy vannak olyan nemzeti egyházak, amelyek egymaguk annyi szén-dioxidot termelnek, mint egy-egy afrikai ország. Elképzelésük szerint a szén-dioxid-kibocsátást meg kellene adóztatni. Az igazgató elmondta: a budapesti a negyedik találkozó ebben a témakörben, a következőt jövőre az Egyesült Államokban rendezik meg, akkor a megújuló energia problémakörét is számba veszik.

forrás: MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés