MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Élelmezési Világnap: milliós adományok a magyar éhezőknek

2009. október 19., hétfő

Magyarországon a becslések szerint mintegy 100 ezer ember éhezik, az alultáplált emberek száma pedig több százezerre tehető. Az idén 350 ezer rászoruló részesülhet az adományokból.

hirdetés

A 17 teherautóból álló karavánra összesen mintegy 150 tonnányi élelmiszert raktak fel az adományozó cégek, több mint 50 millió forint értékben - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy az adományból mintegy 25 ezer rászoruló kaphat adománycsomagot.  Magyarországon tavaly a Magyar Élelmiszerbank - 450 civil szervezeten keresztül - mintegy 300 ezer embernek nyújtott segítséget. Az adományok összértéke 600-650 millió forint volt. Az idén az adományokból mintegy 350 ezren részesülhetnek majd - emelte ki az elnök.


Az idei Élelmezési Világnap központi eseménysorozatának része volt az a szakmai konferencia, amelyen több neves előadó elemezte az élelmezésbiztonság aktuális kérdéseit.  A rendezvény keretében érkezett a Városligetbe a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett adománykonvoj, amely a magyar rászorulóknak visz élelmiszersegélyt. A tanácskozáson Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy az éhezés felszámolására tett erőfeszítés a XXI. században minden jóérzésű és józanul gondolkodó ember alapvevő erkölcsi kötelezettsége. Az agrártárca vezetője hozzátette: szomorú tény, hogy napjainkban a világon minden hatodik ember éhezik, ez valamivel több, mint egymilliárd embert jelent. Az éhezők számának csökkentése érdekében Magyarország következetesen képviseli azt a korábban már megfogalmazott álláspontját, hogy az Európai Unióban semmiféle eszközzel nem szabad fékezni a mezőgazdasági termelést.

Mária Kadlecikova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai - Budapesten lévő - Regionális Központjának vezetője arról beszélt: ahhoz, hogy a világon csökkenthető legyen az éhezők száma, főként a fejlődő országokban, évente mintegy 30 milliárd dollárt kellene befektetni a mezőgazdaságba. Ez a befektetés azonban évente  mintegy 120 milliárd dollár hasznot hozna.

 

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés