MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Algával működő autót mutattak be

2009. szeptember 11., péntek

Az első algával hajtott, Algaeus-nak nevezett jármű megkezdte amerikai próbaútját. Az autó egy átalakított Prius, melyet nickel-metal hydride akkumulátorral szereltek fel, és a Sapphire Energy által előállított keverékkel hajtják, mely 5 százalékban tartalmaz algából készült üzemanyagot. A próbaút San Francisco-ból indult és 10 nap alatt ér el Washingtonba.

hirdetés

Az Algaeus-ért felelős Veggie Van Szervezet szerint az autó mindössze 25 gallon üzemanyaggal meg fogja tenni a teljes utat. Bár az algából készült üzemanyag 5 százalékos aránya nem egészen az alga forradalmának kezdetét jelenti, de előrelépés az újfajta nyersanyag hasznosításában, és ez emberek számára bizonyítja annak működőképességét. Az Algaeus legfontosabb szerepe, hogy bemutassa az alga szabványos motorban való alkalmazhatóságát.

Az utat nem csupán azért szervezték meg, hogy bemutassák az autót, hanem támogatni szeretnék vele a FUEL című filmet is, melyet szeptember 18-án, a jármű célba érésekor mutatnak be. A film a kőolajfüggőség megszüntetésének megoldásait vitatja meg. A Sapphire Energy azt tervezi, hogy négy millió gallon algából készült üzemanyagot fog előállítani a következő két évben, és reméli, hogy a következő néhány év alatt, a hordónkénti 60-80 dolláros áron versenyképessé is válhat az új üzemanyag. A vállalat a jövőben 10 százakéra szeretné emelni az alga arányát egy kereskedelmi forgalomban is kapható üzemanyagban. Ezek mellett a Sapphire idén egy millió gallon repülési üzemanyagot is elő fog állítani algából.

Forrás: Servian.hu

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés