MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

A fenntartható fejlődés üzleti érdek

2009. szeptember 07., hétfő

A környezettudatos és energiahatékony gazdálkodás egyre nagyobb szerepet kap a nehezedő gazdasági helyzetben. A fenntartható fejlődés érdekében az innovatív megoldásokat kell előnyben részesíteni – véli az SAP fenntarthatósági szakértője. Magyari Donátot kérdeztük arról, hogyan tud zöld utat mutatni egy piacvezető nagyvállalat.

hirdetés

Annak ellenére, hogy az IT szektor nem tartozik a kiemelten környezetszennyező iparágakhoz, az a tendencia mutatkozik, hogy a zöld gondolkodás egyre nagyobb hangsúlyt kap az infokommunikációs piacon. Mi ennek az oka?

A felhasználók ezen a téren is egyre tudatosabbá váltak, olyan megoldásokat keresnek, amelyek kevésbé terhelik a környezetet. A szállítók ezt a trendet szolgálják ki, így például olyan termékeket fejlesztenek, amelyek kevesebb áram felhasználásával képesek ellátni ugyanazt a feladatot, vagy megnövelt élettartammal rendelkeznek. Ám nemcsak hardwer, hanem szoftver oldalon is  létezik zöld informatika. Eszerint az alkalmazásokat egyre inkább úgy írják meg, hogy ne kelljen újabb hatalmas teljesítményű hardvert vásárolni hozzá, képes legyen hasznosítani a meglévő kapacitásokat, optimalizálja az energia felhasználást. A másik pedig az, hogy a szoftveralkalmazás üzletileg tudja kezelni a fellépő környezetvédelmi problémákat. A gazdasági fenntarthatóság szempontjából pedig elemezni kell, hogy a visszaesések, krízisek valós okait megtaláljuk. Elengedhetetlen, hogy a döntéshozók számára olyan jelentések és elemzések készüljenek, ahol az adott tevékenységre vonatkozó közép- és hosszú távú profitabilitást és fenntarthatóságot lehet vizsgálni. Az információtechnológia alkalmazása ehhez nagy mértékben hozzá tud járulni.

Milyen tevékenységgel szennyezik a környezetet az IT cégek?

Az iparág direkt környezetterhelése jellemzően alacsonyabb, mint más szegmenseké. Ám a nem közvetlen hatást is meg kell említeni. Így például jelentős hőszennyezést produkálnak az adatközpontok. Vagy egy másik, mindennapi példát említve: gondoljunk arra, hogy ha egy nagyvállalatnál csak a dolgozók fele kapcsolja ki a monitort hétvégére, és a többi stand-by üzemmódban hagyja. Ha megnézzük, egy évben mennyi energia ment el így feleslegesen, olyan áramfelhasználási adatokat kapunk, amelyeket a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedhet meg magának egy vállalat sem. Létezik egy társadalmi vetület is, ahol figyelni kell arra, hogy milyen munka, egészségügyi és egyéb körülményeket biztosítunk, de benne van az is, hogy az előállított termékek biztonságosak-e és a környezetet mennyire terhelő gyártási technológiával állították elő.

A világ CO2 kibocsátásának hány százalékát adja a szektor, hogyan lehet ezt a számot csökkenteni? Mit tesz az SAP?

A McKinsey and Company tanulmánya szerint az ICT ipar az összes szén-dioxid kibocsátás mintegy 2 százalékáért felel. Pontos adatokat az SAP Fenntarthatósági Jelentéséből tudok ismertetni, a cég 2009-ben az alábbi terv szerint csökkenti CO2 kibocsátását:

  • 5 százalékkal mérsékli az üzleti utazásból eredő kibocsátását, főként modern konferenciatechnológiai berendezések használatával, melyből 8300 tonna megtakarítást remél
  • 5 százalékkal kevesebb elektromos áramot használ, ez 3500 tonna szén-dioxid gázzal egyenértékű
  • 2,5 százalékkal mérsékli vállalati járművei üzemanyag felhasználását az idevonatkozó szabályok szigorításával, mely 2100 tonnát eredményez
  • 3 százalékkal csökkenti adatközpontjai gázkibocsátást, ez 1300 tonnányi gázt jelent
  • 20 százalékkal kevesebb papírt vesz igénybe, ez 530 tonnányi Co2-t eredményez


"a fenntarthatóság nem csak zöld elkötelezettség, hanem valódi üzleti szükségszerűség"

A magyarországi leányvállalat a CO2 kibocsátásának csökkentése érdekében a legnagyobb gázkibocsátónak számító 220 autót számláló autóflottája számára szigorúbb környezetvédelmi szabályozást léptetett életbe, melynek eredményeképpen 10 százalékkal csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Ennek érdekében az évente cserélődő 60 gépjárművet csak egy, alacsony károsanyag kibocsátású autókat tartalmazó, CO2, nitrogen-oxid, korom maximális mértékét szabályozó listából lehet választani, amely immár hybrid autót is tartalmaz.

Mit tesznek házon belül a környezettudatos szemléletmód érdekében?

Egyrészt a környezeti szemléletet, gondolkodásmódot erősítjük a cégkultúrában, másrészt konkrét belső intézkedéseket és társadalmi akciókat hajtunk végre. A környezetbarát iroda kialakításának jegyében így többek közt szelektíven gyűjtjük a hulladékot, külső árnyékolókat és energiatakarékos izzókat használunk, esténként központilag lekapcsolják a fűtést és hűtést. Idén 515 fát adományoztunk, és továbbiakat is tervezünk. Az autók használatának mérséklése érdekében már tavaly biciklitárolókat létesített a cég, valamint ez évben ösztönző programmal támogatja munkatársait a kerékpár igénybevétele céljából. Tervek között szerepel egy vállalati autómentes nap megszervezése is.

Hogyan tudják befolyásolni a vásárlók környezettudatosabb szemléletmódját? Önök szerint mivel lehet felhívni a felhasználók figyelmét az energiahatékonyságra?

Hiszünk abban, hogy a fenntarthatósággal nem jótékonyságból vagy a zöld elkötelezettség miatt, hanem valódi üzleti szükségszerűség miatt kell foglalkozni. Hamarosan kezdődik nagyrendezvényünk, ahol a hazai piaci szereplőknek mutatjuk be, miként érdemes komplex módon odafigyelni az innovatív technológiákra. Az SAP World Tour 2009 konferenciája összefogó képet ad arról, hogy hogyan képzeljük a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Előadók segítségével bemutatjuk a hazai gazdasági szereplők törekvéseit, stratégiákat és akcióterveket adunk át, ötleteket adunk arra, hogy miként lehetséges az egyre szigorodó iparági, gazdasági és környezetvédelmi szabályozásoknak (pl. REACH) úgy megfelelni, hogy közben a megtakarításait is növelheti a cég. A konferenciára itt is jelentkezhet.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés