MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Speciális nyelvi laborok fogyatékkal élőknek

2009. június 10., szerda

Speciális nyelvi laboratóriumot adtak át az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogyatékkal élő hallgatói számára az intézmény Trefort-kerti és Lágymányosi kampuszán. A különleges eszközökkel felszerelt, idegen nyelvi fejlesztésre alkalmas laboratórium bármilyen sérülés esetén lehetővé teszi a nyelvtanulást.

hirdetés

A nyelvi laborokat az IBM Akadémiai Partnerség elnevezésű felsőoktatást támogató programjának keretében alakították ki, a támogatás összege 50 ezer euró volt. A kezdeményezés célja, hogy segítse a fogyatékossággal élő hallgatók nyelvi képzését, ilyen módon növelje munkaerőpiaci versenyképességüket és elhelyezkedési esélyeiket. A speciális nyelvi laborok kialakítására az ELTE két legnagyobb hallgatói létszámmal bíró egységén került sor: a Lágymányosi kampuszon, ahol több mint 5000 hallgató tanul és a Trefort-kertben, ahol a bölcsészettudományi képzésben csaknem 8000 diák vesz részt. Az egyetemen a 2008/2009-es tanévben közel 200 regisztrált fogyatékossággal élő hallgató tanul.

A speciális nyelvi laborok bármilyen sérülés (diszlexia, diszgráfia, mozgás-, látás- vagy hallássérülés) esetén is lehetővé teszik a nyelvtanulást. A laborokban személyi számítógépek, szkennerek és interaktív táblák, illetve ezek speciális kiegészítői találhatók. A számítógépek többek között képernyőolvasó és képernyőnagyító programokkal felszereltek, ezzel segítve az alig- vagy gyengénlátók tanulási körülményeit. A látássérült hallgatók segítésére Braille kijelzők és nyomtatók, a hallássérült hallgatók számára webkamerák, a diszlexiás és diszgráfiás hallgatóknak olvasást és írást segítő programok, és úgynevezett reading pen toll szkennererek állnak a rendelkezésre.

Egyetlen cég sem mondhat le a tehetséges emberekről azért, mert fogyatékossággal élnek, vagy mert hátrányos helyzetű társadalmi csoporthoz tartoznak – véli Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója. Az Akadémiai Partnerség programot az IBM 2005-ben indította el, és eddig Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban kötött megállapodásokat több felsőoktatási intézménnyel.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés