MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Termálvízzel fognak fűteni Gyopárosfürdőn

2009. június 03., szerda

Zárt hőcserélős rendszert építenek ki a következő egy évben Orosháza-Gyopárosfürdő területén, amivel kiváltják a jelenlegi gázfűtést. Ezzel éves szinten több mint harmincmillió forintot takarítanak meg, emellett 842 tonna széndioxid nem kerül a levegőbe. Ráckevén egész idegenforgalmi tervet készítettek a termálvíz hasznosítására.

hirdetés

Orosháza sikerrel szerepelt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán, melynek segítségével összesen 530 millió forintos beruházással állítják át a fürdőkomplexum gázfűtését termálvizes alapra. A pályázat 50 százalékos támogatottságú, a fennmaradó részt a város biztosítja. A fürdő területén még 2004-ben fúrtak egy 1560 méter mélységű kutat, amelyben 90 fokos termálvizet találtak, azt azonban mostanáig nem használták ki.

Jelenleg gázzal működtetik a fürdőt, ami több mint ötven millió forintos éves költséget jelent. A zárt hőcserés rendszerrel ezt a költséget tizenkilenc millió forint alá csökkentik. Az is lényeges szempont, hogy megszűnik a jelenlegi, éves szinten 842 tonnás széndioxid-kibocsátás is.

A kútból óránként 90 köbméter víz nyerhető, éves szinten mintegy 88 000 köbméter termálvizet szivattyúznak majd ki. A felhasznált termálvizet két sajtolókúton keresztül juttatják vissza a talajszintbe. A beruházás eredményeként a fürdő által felhasznált energián túl plusz hőmennyiség is nyerhető. Gyopárosfürdőn hamarosan egy mintegy 1,9 milliárd forintos bővítésbe és korszerűsítésbe kezdenek, és a tervek már eleve úgy készültek el, hogy a megújult tereket  termálvízzel fűtik majd.

Idegenforgalmi terv a termálvíz hasznosítására

Termálvizének hasznosítására idegenforgalmi fejlesztési tervvel készül Ráckeve önkormányzata, első lépésként - kétmilliárd forintos magánbefektetői beruházásként - már zajlik a strand felújítása. A város jelenleg német és spanyol befektetőkkel tárgyal a gyógyfürdő melletti tízhektáros önkormányzati terület értékesítéséről. Itt termál-, és gyógyszállók, konferenciaközpont épülne. A város északi részén pedig egy lefojtott termálkút vár hasznosításra. A 2600 méter mélyben rejlő, 100 fokon fortyogó víz a Mol tulajdona, de kész átadni az önkormányzatnak. Az elképzelés szerint ide is gyógyszálló épülhet, amennyiben sikerül megfelelő befektetőt találni. A tízezer lakosú Ráckeve gazdaságilag elmaradott térségben fekszik, ezért az idegenforgalom fellendülése további beruházásokhoz is megteremtheti a jelenleg még hiányzó anyagi feltételeket.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés