MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

A széndioxid kereskedelmét inkább a profitérdek hajtja

2009. május 29., péntek

Tavaly a duplájára növekedett a széndioxid kvótákkal való kereskedés a gazdasági növekedés lassulása ellenére. A Világbank elemzése szerint ennek jó része a másodlagos piacon zajlott, azaz többnyire vállalatok adták-vették a kvótákat, gyakorta tetemes haszonnal, miközben a tényleges kibocsátáscsökkenés kisebb volt az előző évinél.

hirdetés

2008-ban összességében 126 milliárd dollár értékű széndioxid kvóta cserélt gazdát az előző évi 63 milliárd dollár után, 2005-höz képest pedig tizenkétszeres a növekedés a Világbank adatai szerint. A mennyiséget tekintve 4,8 milliárd tonnát tett ki a kereskedelem, ez 61 százalékkal több a 2007-es 3 milliárd tonnánál.

A Világbank szerint a kereskedelem élénkülése nem azt jelzi, hogy csökkent volna a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátás a környezetkímélő gyártási technológiák bővülésével. Ennek a mennyiségnek jó részével többnyire a másodlagos piacon kereskedtek, elsősorban vállalatok, vagy haszonszerzés, vagy saját kibocsátásuk ellentételezése céljából. Ez a másodlagos piac egyre népszerűbb a vállalatok körében, a mennyiség tavaly 1,07 milliárd tonnára nőtt, ami a korábbinak négyszerese. Az Európai Unióban 87 százalékkal 92 milliárd dollárra bővült tavaly a kibocsátáskereskedelem.

A nemzetközi megállapodással 1997-ben kidolgozott és 2005. februárban életbe lépett kiotói jegyzőkönyv a részt vevő 37 ország és az Európai Unió számára az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának átlagosan 5 százalékos csökkentését írja elő - az 1990-es mennyiséghez viszonyítva - 2008 és 2012 között. A csökkentést országok, iparágak és vállalatok számára kiutalt gázkibocsátási kvóták rendszerével vélik elérhetőnek és kikényszeríthetőnek. Egyszersmind a megállapodás lehetővé tette a fel nem használt kvóták kereskedelmét: aki kevesebbet bocsát ki a számára előírt maximumnál, az a kvótafölöslegét eladhatja másoknak, akik rosszul teljesítenek. E kereskedelem zömét a széndioxidkvóták forgalma teszi ki.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés