MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Elítéljük, de vesszük a hamisítottat

2009. május 15., péntek

A magyarok többsége a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítást, annak ellenére, hogy nagyobb részük vásárol „nem eredeti” termékeket. Egyebek mellett erre az ellentmondásra is rámutatott a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felmérése. A ruhák, illatszerek és a cédék azok, melyekből bátrabban mernek az emberek hamisat venni, élelmiszerből és gyógyszerből viszont nem.

hirdetés

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület ezerfős reprezentatív kutatást készített arról, hogy mit gondolnak az emberek a hamisításról, annak társadalmi hatásairól, a hamis termékekről és a hamisítás büntethetőségéről. A felmérés szerint a magyarok a ruháknál törődnek a legkevésbé azzal, hogy az adott darab eredeti vagy hamisítvány. Tízből hárman bármikor vásárolnának hamis ruházati terméket, míg 38 százalékuk elgondolkodna egy ilyen ajánlaton. Az illatszereknél és a CD/DVD-nél a megkérdezettek tizenöt százaléka bólintana rá bármikor egy hamisított termék megvásárlására. Az egészségre potenciálisan veszélyes termékek esetében szerencsére óvatosabbak vagyunk: bizonytalan eredetű élelmiszert az emberek 2, míg bizonytalan eredetű gyógyszert csak 1 százaléka vásárolna.

A döntést az eredeti és hamis termékek között elsősorban az ár befolyásolja. Ugyanis csupán minden hatodik ember gondolja azt, hogy a hamisított termék van olyan jó, mint az eredeti, míg a válaszolók fele szerint a hamis termék minősége rosszabb. A kutatás szerint tízből nyolcan úgy gondolják, hogy ha olcsóbbak lennének az eredeti termékek, kevesebb hamisítvány fogyna. Az emberek közel fele szerint a hamis termékeket nem is lehet megkülönböztetni az eredetitől, a különbségek csak minden negyedik válaszadó számára szembetűnők.

A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a nyilvánosságban túl kevés szó esik a hamisítás veszélyeiről. A magyarok 42 százaléka szerint a hamisítványokkal a lakosság jól jár, csak a gyártók veszítenek. Ugyanakkor az emberek közel kétharmada tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el, illetve minden második válaszadó azt is tudja: a hamisítás miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

Az emberek közel kétharmada úgy gondolja: aki hamisítvány árul, bűncselekményt követ el. Csupán minden tizedik válaszadó véli úgy, hogy a hamisítványok terjesztőinek nem kell felelniük tettükért a törvény előtt. Az emberek döntő többsége a jelenleginél szigorúbb büntetést szeretne a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek, mivel úgy vélik, hogy a hamisítványok megvásárlásával a szervezett bűnözésnek a bevételei nőnek. A megkérdezettek 72 százaléka szerint a hamisítványok kiszűrése érdekében az ellenőrzést is gyakoribbá és hatékonyabbá kell tenni.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés