MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Egyre többen bíznak a tiszta szén eljövetelében

2009. május 07., csütörtök

Továbbra sincs még ipari méretű széndioxid megkötést (CCS) alkalmazó erőmű sehol a világon, a szakértők ennek ellenére már egyeztetnek a projektek finanszírozásáról és a technológia szerepéről.

hirdetés

Az ügynek komoly lökést adott, hogy az Európai Unió tavaly decemberben jelentős közösségi támogatásról döntött a “tiszta szén” megszületéséhez – írja a Bruxinfo. Nemrégiben Nagy-Britannia és Németország is zöld utat adott új szénerőművek építéséhez és meglévők működtetéséhez a széndioxid megkötése és geológiai tárolása (Carbon capture and storage - CCS) nevű technológia bevezetésével. A britek harminc éve nem építettek új szénerőművet, most mégis négy új erőművet jelentett be a londoni kormány, azzal a feltétellel, hogy azokon 2025-re a kibocsátott széndioxid egészét összegyűjtik és a föld, illetve tengeri kőzetek alá préselik.

Az unió legnagyobb energiatermelője, Németország esetében a villanyáram termelése kapcsán nő a szénerőművek jelentősége, ahol a kormány az atomerőművek bezárására és az orosz földgázfüggőség csökkentésére törekedve látszik a CCS-el felszerelt szénből nyert energiának zöld utat adni. Elemzők szerint a szén mellett szól a hosszú távon kiszámíthatóbb ára és az, hogy belátható időn belül várhatóan nem apadnak ki a forrásai. Még inkább a szén felé történő elmozdulás felé hatott az orosz-ukrán gázválság is.

Az Európai Parlament liberális frakciójának szervezésében múlt héten a széndioxid-megkötés alkalmazásáról rendezett konferencián Guy Turner a New Energy Finance elemzője úgy vélte, hogy a CCS a 2020-ra betervezett kibocsátási csökkentési célok eléréséhez 10 százalékkal, vagyis évi 200 millió tonnával tud hozzájárulni a jelenlegi  piacon lévő csökkentési megoldások ismeretében. Az ipari léptékben még nem alkalmazott technológiával jelenleg a huszonhét tagállamban összesen 238 projekt keretében kísérleteznek, melyek közül 41 tekinthető ipari méretű kipróbálásnak. Továbbra sincs előrelépés ugyanakkor a 2007 tavaszán bejelentett 12 ipari léptékű demonstrálására alkalmas CCS-projektnél, melyekre az EU 300 millió ingyen kvótát szán az európai emissziókereskedelmi rendszeren belül, ezzel ösztönözve az energiatermelőket a technológia melletti elköteleződésre – írja a Bruxinfo.

Magyarországon 2005-ben, egy Európai Uniós program keretében kezdődtek el a széndioxid föld alatti tárolásával kapcsolatos kutatások. Az eddigi felmérések szerint a legnagyobb tárolókapacitással (3000-5000 millió tonna) a mélyen fekvő sósvizes rétegek rendelkeznek. A szénhidrogén-telepek esetében az elvi kapacitás 4-500 millió tonna, míg a mélyben lévő szenes rétegek elvi kapacitása 100-500 millió tonna. Egy komplex CCS-technológia kifejlesztése és birtoklása a közeljövőben igen komoly gazdasági hasznot hozhat az ebben élenjáró országoknak, hiszen ezek eladhatók lesznek olyan nagy kibocsátóknak, mint Kína vagy India.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés