MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Egy Nagy Bumm a harmadik világ szegényeiért

2009. május 05., kedd

A nehéz helyzetben lévő termelőkre hívja fel a figyelmet a Fair Trade Világnap, melyet idén az „Egy Nagy Bumm a Fair Trade-ért!” mottó jegyében rendeznek meg. A május 9-ei eseménysorozatot egy dobszó indítja el a Chatham-szigeteken, Magyarországon este hatkor szólalnak meg a legkülönfélébb hangképző eszközök.

hirdetés

A Fair Trade a gazdaságilag hátrányos helyzetű termelőknek teremt lehetőséget egy alternatív és méltányos kereskedelmi rendszer segítségével. A harmadik világbeli termelőket megvédi a mesterségesen lenyomott áraktól, míg az első világbeli fogyasztók számára ellenőrzött minőséget nyújt, miközben lehetővé teszi, hogy a vásárlási szokásaik alakítása révén segítsenek a szegényeken.

A „Nagy Bummot” május 9-én egy magányos dobos fogja  elindítani a csendes-óceáni Chatham-szigeteken a felkelő nap első fényére, és Szamoán fog véget érni a lemenő napban. A világnap így globális napként 48 óra hosszú lesz. „A Fair Trade alapvető fontosságú emberek milliói számára, akik egyik napról a másikra küzdenek a túlélésükért. Ez az igazságosságról és az emberi jogokról szól” - mondta az idei világnappal kapcsolatban Paul McCartney, az eseménysorozat egyik támogatója.

A magyarországi rendezvények fővédnöke Kucsera Gábor kajak világbajnok lesz, aki tiszteletbeli Fair Trade nagykövetként tevékenykedik. Az egész napos margitszigeti programban szerepel afrikai tánc tanítása, capoeira bemutató és kerekasztal-beszélgetés arról, mit jelentenek a Fair Trade alapelvei hazai viszonylatban. A gambiai konzul fotókiállítást nyit meg "Afrika mosolygó partjáról", Gambiáról. Este hatkor kerül sor a „Nagy Bummra”, amikor egyszerre szólaltatnak meg minden lehetséges hangképző eszközt a résztvevők.

A Fair Trade Világnapot minden május második szombatján ünneplik. Először 2002-ben tartották meg. A szervezést a World Fair Trade Organization koordinálja, ami 80 ország 350 szervezetét képviseli. A hazai rendezvényt a Védegylet és Fair Világ Szövetség rendezi.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés