MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Egy virág az értelmi fogyatékos emberekért

2009. április 27., hétfő

Világrekorddal szeretné felhívni a figyelmet az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek ügyére a Kézenfogva Alapítvány. A hagyományos május 1-jei „Fogadd el, fogadj el!” családi nap végére a tervek szerint elkészül az a virágos mező, aminek az elkészítésében a legtöbb ember vett részt. A nap célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az ép és fogyatékos embereket, és közös programokkal oldja az előítéleteket.

hirdetés

Magyarországon közel 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, a közvetlen családtagokat is számítva majdnem 2 millió embert érintenek a fogyatékossággal együtt járó nehézségek. Ebből körülbelül 60 ezer az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek száma. Társadalmi megítélésüket ma még az előítélet és távolságtartás jellemzi, ami sok esetben a tudatlanságból és az ismeretlentől való félelemből táplálkozik.

A Kézenfogva Alapítvány azért indította el négy évvel ezelőtt a „Fogadd el, fogadj el” közvélemény-formáló programját, hogy a fogyatékossággal élő emberekkel való találkozásokkal, közös programokkal oldja az előítéleteket. A családi nap eseményei közül idén kiemelkedik egy nagyszabású világrekord-kísérlet, melynek szlogenje: Rajzolj egy virágot! Az alapítvány szeretné, ha a nap végére virágba borulna a Felvonulási tér: elkészülne az a virágos mező, aminek az elkészítésében a legtöbb ember vett részt.

A családi napon a Felvonulási téren kézműves foglalkozások, kirakodó vásár, információs sátrak és egész nap színpadi produkciók várják majd az érdeklődőket. A rendezvény lebonyolításában és szervezésében fogyatékos emberek is aktívan részt vesznek: a Fogadd el kávézóban ők is dolgoznak felszolgálóként és többen filmet forgatnak a rendezvényről. Egy speciálisan átalakított kamionban kiállítás, számítógépes játékok, mozi sarok várja az érdeklődőket, hogy megtapasztalhassák, milyen az értelmi fogyatékos emberek élete.

A családi nap évek óta egyben egy országjáró körút első állomása. Az elfogadás kamionja eddig 60 településen járt, idén májustól szeptemberig pedig további 10 helyszínre látogat el. A fő cél, hogy tájékoztató előadások és programok révén bemutassa az értelmi fogyatékos emberek mindennapjait. A kamion köré épülő programokat, eseményeket minden esetben helyi szervezetek szervezik, szorosan együttműködve egy-egy iskolával, a helyi önkormányzattal, fogyatékos intézményekkel és a Kézenfogva Alapítvánnyal.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés