MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Bennszülött hagyományokkal a klímaváltozás ellen

2009. április 24., péntek

A bennszülött hagyományok hatásos fegyvernek bizonyulhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben - ezt az üzenetet fogalmazzák meg többek között az alaszkai inuitok, az ausztrál őslakók és a kameruni pigmeusok a bennszülött népek csúcstalálkozóján. Ausztráliai őslakosok például olyan tűzrakótechnikákat honosítottak meg, amelyekkel meg tudják akadályozni a nagy bozóttüzeket, s az így megtakarított karbonkibocsátást 17 millió dollárért értékesítik az iparnak.

hirdetés

A Bennszülött Népek Klímaváltozási Világtalálkozóján, amelynek helyszínéül az alaszkai Anchorage-ot választották, nyolcvan ország 400 bennszülött népcsoportjának küldöttei gyűltek össze. "Nem akarjuk, hogy csupán a klímaváltozás kiszolgáltatott áldozataiként tekintsenek ránk" - mondta Patricia Cochran, az alaszkai Nome-ból származó inupiat népcsoporthoz tartozó küldött. Elmondása szerint olyan tudás birtokában vannak, amellyel vezető szerepet vívhatnak ki a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A bennszülött tradíciók cseppet sem merevek - magyarázta -, hiszen a bennszülötteknek állandóan alkalmazkodniuk kell változékony és gyakran kegyetlen környezetükhöz. Az alaszkai inuitok például a modern motoros szánok helyett visszatértek a hagyományos kutyaszánhoz, ahogy a jeges térség melegedni kezdett. "Az emberek kimennek a motoros szánjaikon, aztán beszakad alattuk a jég, és örökre eltűnnek. A szánhúzó kutyák viszont tudják, hol nem biztonságos a jég, és sokkal könnyebb őket etetni, mint kifizetni a sok faluban gallononként akár tíz dollárért kapható benzint" - érvelt Cochran.

Az északi-sarki klímaváltozás első hivatalos áldozatának az alaszkai Newtok település tekinthető - hangzott el a tanácskozáson. A falu 320 lakosa 9 kilométerrel arrébb, egy magasabban fekvő területre kényszerült átköltözni az olvadás okozta gondok miatt. A jelenséget hangzatosan "climigration" azaz klíma okozta kivándorlás néven emlegetik. Egy tanulmány szerint, amelyet az amerikai hadsereg mérnökei készítettek, további 26 falu van közvetlen veszélyben, és tíz éven belül még 60 kerül bajba - ismertette Cochran.

A Csendes-óceán déli részén fekvő Carteret-szigetek háromezer őslakosának szintén el kell hagynia lakóhelyét a vízszint növekedése miatt - jelentette be Sam Johnson, a konferencia szervezésében résztvevő ENSZ Egyetem munkatársa, aki szintén megerősítette, hogy a bennszülöttek alkalmazkodóképességből fakadó tudása fontos segítség lehet a klímaváltozás elleni fellépésben.

Az ausztrál északi térség őslakosai olyan tűzrakótechnikákat honosítottak meg, amelyekkel meg tudják akadályozni a nagy bozóttüzeket, s az így megtakarított karbonkibocsátást 17 millió dollárért értékesítik az iparnak. Az afrikai baka pigmeusok és a kongói bambendzele népcsoport a kevesebb csapadékhoz és gyakoribb erdőtüzekhez alkalmazkodva új halászati és vadászati technikákat fejlesztett ki. A borneóiak a klímaváltozással kapcsolatban az élővilágban végbemenő változások megfigyeléséről számoltak be.

A tanácskozás végére a résztvevők egy olyan nyilatkozat elfogadását tervezik, amelyben arra hívják fel a világ kormányait, hogy bármely új nemzetközi klímapaktumba vegyék be a Föld népességének 6 százalékát (350 millió embert) kitevő bennszülötteket is.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés