MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Együttműködés a gázüzemi járművek elterjesztéséért

2009. április 17., péntek

Az alacsony károsanyag-kibocsátású gázüzemi járművek elterjesztéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz) és hat szolgáltató vállalat. A sűrített földgázzal üzemelő járművek szénmonoxid-kibocsátása a  benzinnél 50-70 százalékkal alacsonyabb.

hirdetés

A hét fővárosi vállalat által aláírt szándéknyilatkozat célja, hogy elősegítsék a sűrített földgáz (CNG) üzemű járműhasználat budapesti infrastruktúrájának kialakítását, a főváros egyre növekvő légszennyezettségének csökkentését és ezzel a tisztább, élhetőbb környezet megteremtését. A szándéknyilatkozat aláírói a Fővárosi Gázművek Zrt. mellett a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. valamint a Fővárosi Vízművek Zrt.

A megállapodás értelmében a közreműködő társaságok CNG üzemű járműveket szereznek be és állítanak üzembe. A következő években pedig a lehetőségeknek megfelelően bővítik földgázüzemű járműveik állományát. Az együttműködés alapján a Fővárosi Gázművek a partnercégekkel egyeztetett helyszíneken olyan töltőállomásokat működtet, amelyek lehetővé teszik a járművek üzemanyaggal való ellátását, valamint a közforgalmi igények kielégítését is. A szolgáltató emellett összefogna az ásványolaj-forgalmazó társaságokkal is, hogy kútjaikon értékesítsenek CNG üzemanyagot.

A Fővárosi Gázművek Zrt. a környezetbarát közlekedés népszerűsítésében felvállalt szerepéért elnyerte az idei Greenexpo Innováció díjat a Greenexpo kiállításon bemutatott sűrített földgáz üzemű autójával.

A sűrített földgáz (CNG - Compressed Natural Gas) a környezetet kevésbé terheli, mint a benzin és a gázolaj. A GNG üzemű járművek szénmonoxid-kibocsátása a  benzinnél 50-70 százalékkal alacsonyabb, és 50 százalékkal kisebb a szénhidrogének szintje is. A dízel járművekhez képest a nitrogén-oxidok  mennyisége 70 százalékkal alacsonyabb, a szilárdrészecske-kibocsátás pedig gyakorlatilag nulla. A földgázt, mint üzemanyagot alapvetően személy- és haszongépjárművek, főképpen áruszállítók, taxik és autóbuszok meghajtására használják, de használják motorkerékpárok, motorcsónakok is.

A szándéknyilatkozat aláírásával párhuzamosan került sor a Főgáz Köztársaság téri telephelyén található sajáthasználatú CNG töltőállomás átadására is. „A háztartások, illetve a közlekedés is súlyos terhelést jelent a környezetre és a klímára. Ha e területeken eredményt érnénk el, akkor biztosítani tudnánk a jövő élhetőségét. Minden, a környezetvédelemre fordított forint öt-tízszeresen térül meg” - mondta Oláh Lajos államtitkár az állomás átadásakor.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés