MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Magyar pályázóé az egymillió eurós szociális díj

2009. április 16., csütörtök

Egymillió euróval támogatja az Essl Social Prize a csömöri Egyenlő Esélyekért alapítványt, elismerve több mint két évtizedes erőfeszítéseit, melyet a mentális és fizikai hátránnyal élő emberekért tett. A pénzből a Pest megyei komplexumon egy újabb, 24 család elhelyezését biztosító ház épülhet meg.

hirdetés

Az Essl Social Prize-t 2007-ben hozta létre az osztrák Essl házaspár azért, hogy szociális tevékenységet végző alapítványok, társadalmi szervezetek és privát szociális kezdeményezések tevékenységét támogassák évi egymillió eurós csomaggal. Egy neves szakemberekből álló bizottság évente több szociális vállalkozót jelöl a nemzetközi díjra, melyekből kiválasztják a győztest. A díjra pályázóknak az arra rászoruló emberek hosszú távú támogatását kell szolgálniuk, és biztosítaniuk, hogy a támogatás nagyobb részét a szociális projekt megvalósítására fordítják. Tavaly egy Romániában működő, az utcagyerekek társadalmi beilleszkedéséért dolgozó egyházi szervezet kapta az elismerést.

Az Essl Social Prize zsűrije idén az Egyenlő Esélyekért! alapítványt választotta ki, a díjat Szekeres Erzsébet kapta A fogyatékkal élő emberek méltóságteljes megöregedéséért címet viselő projektért. „Négy éve a feleségemmel és négy gyermekemmel úgy döntöttünk, hogy a bauMax vállalkozásból származó nyereségünk egy részéről lemondunk és szociális célra fordítjuk. Szekeres Erzsébet szervezetére azért esett a választás, mert a gondozás terén új koncepciót és megoldásokat próbál ki, melyet professzionális megvalósítás követ. Lényegében ő most a világ legjobb szociális vállalkozója” – mondta Martin Essl.

Szekeres Erzsébet 22 éve kezdte tevékenységét. Fia súlyosan sérült, ezért döntött úgy, hogy alapítványa segítségével próbál sérült emberek számára méltó életkörülményeket biztosítani. Az integráció elve szerint itt a súlyos, illetve többszörösen sérült emberek egyénileg kidolgozott ápolást és fejlesztést kaphatnak. A csömöri komplexumban jelenleg 77 sérült egyén lakik, akikhez a napi 7 órás munkatevékenységhez további 200-an csatlakoznak. Ők különféle tevékenységgel (szövés, varrás, kerámia- és gyertyakészítés) egészítik ki az állami támogatást, illetve járulnak hozzá saját fenntartásukhoz. A bentlakók gyógyulását, illetve kezelését szolgálja még számos terápia (playback színház, családfelállítás), továbbá klub- és sportfoglalkozás. A most elnyert pénzből 24 energiatakarékos lakóegységet építenek, ahol hospice szolgálat is működik majd idős szellemi és testi sérült emberek részére.

„A cél, hogy ezeknek az embereknek otthont teremtsünk, ahol különleges gondozási igényeiknek megfelelően idős korukig és halálukig méltó életkörülmények között élhetnek. A díj nagyon fontos szerepet játszik a magyarországi esélyegyenlőség megteremtésében, ezért is örültem annak, hogy a díjjal együtt lehetőséget kaptam arra, hogy a jövő évi pályázatok elbírálásában magam is részt vehetek – mondta Szekeres Erzsébet. Jövő áprilisig adják át az épületet a rászorultaknak, és ekkor hirdetik ki a 2010-es díj nyertesét is. A következő Essl Social Prize-ra már lehet pályázni.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés