MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

A héten nyit a zöldenergia-ipari kiállítás

2009. április 14., kedd

Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a közép-európai régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítását és vásárát, amely a héten nyit meg. A Clean Edge tanácsadó cég elemzése szerint a megújuló energia mintegy 116 milliárd dolláros világpiaca 10 éven belül a háromszorosára nőhet.

hirdetés

Az április 16-18. között tartó RENEXPO Central Europe 2009  négy kiemelt témája a biomasszából és biogázból termelt energia hasznosítása, a decentralizált zöldenergia - vagyis a megújuló energiát helyben megtermelő és felhasználó települések gyakorlatának - bemutatása, valamint a földhő és a napenergia hasznosítása. Az eseményhez kapcsolódó kongresszus középpontjában is a helyben kinyert bioenergia, a földhő és a napenergia magyarországi hasznosítási megoldásai állnak.

A megújuló energia hasznosításának szkeptikusai szerint a zöldenergia-termelés elterjedésének egyik fő akadálya a nehézkes szállítás - mutatnak rá a szervezők. Szerintük a magyarországi gázfelhasználás jelentős csökkentésében a mezőgazdasági aprítékok, fa- és egyéb növényi hulladékok, valamint az úgynevezett energianövények játszhatnak kulcsszerepet.

A RENEXPO-n megjelennek - az ELMŰ és az ÉMÁSZ által áprilisától kínált "geotarifa" révén - gyorsabb megtérüléssel kecsegtető hőszivattyús rendszerek is. E díjszabás révén kilowattonként 43,50 forint helyett 28 forintért adja az áramot a szolgáltató a hőszivattyúk üzemeltetésére, vagyis mintegy 35 százalékot lehet így megtakarítani. A föld hőenergiáját hasznosító berendezéseket - sokoldalúságuk, megbízhatóságuk és általános kiforrottságuk ellenére - egyelőre csak az új beruházások mintegy 2 százalékában alkalmazzák Magyarországon. Becslések szerint a geotarifával 30, 40, illetve a talajvizet is használó összetett hőszivattyú rendszerekkel akár 50-60 százalékos megtakarítás is realizálható a hagyományos fűtésrendszerekhez képest.

A Clean Edge tanácsadó cég 2009-re vonatkozó elemzése szerint a megújuló energia mintegy 116 milliárd dolláros világpiaca 10 éven belül majdnem megháromszorozódva 325 milliárd dollárra nőhet. Ezáltal a megújuló energia piacának fejlődése a világ szinte minden országában jelentős foglalkoztatási, árbevétel-növelő, piacélénkítő hatást fejt majd ki úgy, hogy eközben az energiatermelés- és felhasználás környezetterhelése jelentős mértékben csökken.

Üzleti Etika/MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés