MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Napenergiás főződoboz nyerte a klímadíjat

2009. április 14., kedd

Főzésre és vízsterilizálásra is használható az a mindössze hat dollárba kerülő kartondoboz, amelynek készítője elnyerte a globális felmelegedés elleni harc legjobb elképzeléseit jutalmazó FT Climate Change Challenge nevű díjat.

hirdetés

A károsanyag-kibocsátás ellen fellépő kiotói ENSZ-egyezmény után egyszerűen csak "Kiotó-doboznak" elnevezett főzőalkalmatosságot a norvégiai Jon Boehmer alkota meg, aki jelenleg Kenyában dolgozik. A napenergiával működő tűzhely 3 milliárd szegény embernek segíthet abban, hogy ne tűz, azaz faégetés révén jusson ételkészítéshez, vízsterilizáláshoz szükséges energiához. "Életeket és fákat mentünk meg" - fogalmazta meg ötletének hasznosságát Boehmer.

A tűzhely két kartondobozból készült, fényvisszaverő fóliával és fekete festékkel vonták be a doboz belsejét a napenergia maximális elnyelése érdekében. A főzőedényt áttetsző anyaggal vonták be, hogy megtartsa a meleget. Az edényben a hőmérséklet ily módon elérheti a 80 Celsius-fokot. Jon Boehmer 10 országban, köztük Dél-Afrikában, Indiában és Indonéziában fogja kipróbálni napelemes tűzhelyét.

A legjobb öt elképzelés között szerepelt még egy fokhagyma-alapú étrendkiegészítő állatok számára, amely hozzájárulhat a metángáz csökkentéshez, egy üreges csempéket felhasználó légkondicionáló rendszer, az üzemenyag-felhasználást csökkentő gépkocsiabroncs-borító és egy hatalmas ipari mikrohullámú sütő faszén égetésére.

A 75 ezer euróval (22 millió forint) párosuló díjat a Financial Times brit üzleti, politikai napilap, a Hewlett-Packard technológiai csoport és a Forum for Future fejlesztési csoport alapította.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés