MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Mellékjövedelem napenergiából

2009. március 05., csütörtök

Mintegy négyezer háztartás energiaigényét fedezi az a francia farmer, aki napelemeket telepített a Vosges-dombok lejtőin elterülő farmján Északkelet-Franciaországban. A baromfitartással és gabonatermesztéssel foglalkozó Jean-Luc Westphal évi 2 millió eurós mellékjövedelemre számít a napenergia-termelésből.

hirdetés

A munster-géromé sajtról és remek fehérborairól híres vidéken található napelem-mező a világ egyik legnagyobbja, legalábbis az úgynevezett integrált típusúak közül, amelyekben a napelemeket nem csupán ráerősítik az épületek tetejére, hanem be is építik azokba. A francia kormány egyebek közt esztétikai szempontból is támogatja ezt a megoldást, miután a szélerőműveket az utóbbi időben sok kritika érte a táj elcsúfítása miatt.

Noha a Vosges-domboknál lévő napelem-hálózat mérete egyedülálló, maga az ötlet nem új. Westphal egyike a francia farmerek kis, ám gyorsan bővülő csoportjának, akik mezőgazdasági tevékenységükből származó bevételüket napenergia értékesítésével egészítik ki. A francia állam hosszú távú, garantált felvásárlási szerződésekkel próbálja farmereit a megújuló energiaforrásokra épülő áramtermelésére ösztönözni, hiszen az ország azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 23 százalékra növeli az ilyen energiaforrások teljes energiafogyasztáson belüli részarányát.

A szűkös hitelviszonyok ellenére Westphal meg tudta győzni a bankokat, hogy finanszírozzák a 20 millió eurós projektet, melyből a farmer évi 2 millió eurós jövedelmet remél. A garantált állami szerződések mellett elsősorban a napelem-mező mérete volt az, ami meggyőzte a bankárokat - mondta Westphal.

Franciaországban 2008 végén 25 megawatt energia származott napelemekből, ami eltörpül a 63 260 megawattos teljesítményű atomerőművek mellett. Mindazonáltal az országban 2006 óta sikerült évente megduplázni a napenergia kiaknázását, és a kormány tervei szerint a napelemek összteljesítménye 2020-ra 5400 megawattra növekedhet.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés