MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Átadták az első optikai hulladékválogatót

2009. március 04., szerda

Felavatta Magyarország első optikai elven működő műanyaghulladék-válogató berendezését az FE-Group Invest Zrt. Budapesten. A fénynyalábokat kibocsátó szerkezet 95 százalékos biztonsággal válogatja szét a szemetet, a dolgozóknak csak a fennmaradó 5 százalékot kell szortírozniuk. A hulladékkezelő 400 millió forintos beruházással jött létre, amelyből 50 millió forintot európai uniós pályázaton nyert a cég.

hirdetés

A berendezés üzembe állításával a jelenleginek a duplájára, 7200 tonnára nő az összes budapesti műanyag hulladékot kezelő FE-Group válogatókapacitása. A berendezés fénynyalábok segítségével, 95 százalékos pontossággal válogatja szét a különböző műanyagfajtákat színük és anyaguk szerint. A szétválogatás után könnyebben kiválasztható a több mint 90 százaléknyi, másodnyersanyagot képező műanyag hulladék.A hulladékválogató 2012-ig nyújthat megoldást a korábbi minőségi és kapacitási problémákra. Az optikai válogatás lényege, hogy a rendszer egy fénynyalábot bocsát a futószalagon nagy sebességgel elhaladó műanyag hulladékokra és a fénynyaláb visszatükröződéséből állapítja meg azok anyagát. Ezután az optikai érzékelők mögé helyezett levegőfúvókák segítségével, nagy nyomással a másodperc tört része alatt kifújja a PVC hulladékból a másodnyersanyagot jelentő PET hulladékot, amelyet azután szín szerint szétválogat.

Az elmúlt két évben 600-ról 900-ra emelkedett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Budapesten, ezért mindenképpen szükséges volt egy új válogatómű üzembe állítása. Míg 2005-ben 915 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a budapestiek, addig 2008-ban már 3808 tonna műanyag hulladék gyűlt össze a fővárosi gyűjtőszigetek sárga edényeiben és a hulladékudvarokban.


 

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés