MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Kevesebb energiát használ a zöld irodaház

2009. március 02., hétfő

A Skanska által épített Népliget Center irodaház elnyerte az Európai Bizottság GreenBuilding programjának partneri címét, amelyhez úgy lehet hozzájutni, hogy a nemzeti előírásoknál 25 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt az épület.

hirdetés

A magyar előírások szerint egy irodaépületet négyzetméterenként és évente legfeljebb 132 kWh-val kell működtetni. A Népliget Center 96 kWh-val működik, amit épületgépészeti megoldásokkal és alternatív energia használatával értek el. A zöld irodaházak célja az, hogy növeljék a természeti erőforrások - például napenergia, vízenergia - hatékonyságát, ezzel egyidejűleg pedig csökkentsék az épületek emberre és természetre káros hatásait. Ezt korszerűbb, ökobarát tervezéssel, építéssel és karbantartással lehet elérni. Egy hatékonyan működő zöld irodaháznak a fenntartási költségei is kevesebbre rúghatnak, és a dolgozók egészsége is javulhat.

A Népliget Centerben az elszívott használt levegőt egy hőcserélőn vezetik keresztül, amelyben felmelegszik a beszívott hideg levegő. Így a használt levegőben lévő hőenergia 55 százalékát újrahasznosítják. Nyáron a Quantum hűtőgépekkel 25 százalékos költségmegtakarítást tudnak elérni. Az épületet úgy alakították ki, hogy valamennyi munkahely kapjon természetes fényt, mindezt úgy érték el, hogy a határoló falaknak csak 37 százaléka üveg. Így a világítás mellett a fűtés és a hűtés is olcsóbb, mert az épület kevésbé hűl le, illetve melegszik fel.

Az irodai világítótestek többsége energiatakarékos, T5-ös típusú fénycsővel felszerelt lámpatest. A vizesblokkokban mozgásérzékelőket helyeztek el, a lift előterek világítása alkonykapcsolóról és időprogramról működik. A Népliget Center külső gyűjtőaknáiba egy magyar feltaláló által szabadalmaztatott olajszűrőt építettek be, amely megakadályozza az olaj- és zsírszennyeződések bejutását a főcsatorna hálózatba (évente Budapesten körülbelül 400 tonna olajjal szennyezett esővíz kerül a csatornába, a szennyvíztelepekre és a Dunába. Egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tehet tönkre).

Az épület tetejére szerelt napkollektorok - éves átlagban - a melegvíz 55 százalékát állítják elő. A helyiségeket újrahasznosított anyagból készült szőnyegekkel borították be, illetve az épületben szelektív hulladékgyűjtők is rendelkezésre állnak. Bár nem csökkenti közvetlenül az épület energia felhasználását, de annak zöld jellegét növeli az a tény, hogy metróval, villamossal és busszal is megközelíthető, illetve az ott dolgozók kerékpárt bérelhetnek.

"Büszkék vagyunk arra, Magyarországon is az elsők között lettünk GreenBuilding Partnerek" - mondta Andreas Lindelöf, a Skanska magyarországi ügyvezető igazgatója. „Biztos vagyok abban, hogy a jövő az energiahatékony, környezettudatos fejlesztéseké. Habár az irodaházak világszerte a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak, a bérlők költséget takaríthatnak meg azzal, ha egy csökkentett energiafogyasztású épületbe költöznek” - tette hozzá az igazgató.

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. csatlakozott a KÖVET Egyesülethez is, melynek célja, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. A KÖVET egyik legnépszerűbb programja a Zöld iroda program, melynek célja az irodai működés környezeti hatásainak csökkentése és a dolgozók környezettudatosságának növelése. A programhoz eddig 35 cég csatlakozott, áprilisban lesz az eredményhirdetés, amikor kiderül, hogy melyik épület a "legzöldebb".

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés