MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Több város is geotermikus energiáért fúr

2009. február 27., péntek

Geotermikus energia felhasználásával fűtenének 12 ezer lakást Párizsban, a 31 millió eurós projekt munkái már megkezdődtek. Szentlőrinc is próbafúrásokba kezd: amennyiben a föld alatt 150 Celsius fokos vizet találnak, a fűtés mellett villamosáram-termelésre is lehetőség nyílik.

hirdetés

Párizsban már megkezdődött a munka egy új projekten, amely a geotermikus energia felhasználását célozza. "Fel kell készítenünk városainkat a lehetséges energetikai válságokra, ezért ki kell aknáznunk saját lehetőségeinket" - mondta Denis Baupin, a párizsi főpolgármester ökológiai helyettese. Szerinte Franciaország lemaradt a többi európai országhoz képest a geotermikus energia hasznosításában, mert túl keveset fektetett be a megújuló energiaforrások fejlesztésébe.

"Minél mélyebbre fúrunk, annál melegebb a víz" - mondta Michel Galas, a városi fűtéssel foglalkozó párizsi társaság, a CPCU felelőse, aki a csaknem két kilométer mélységű fúrást felügyeli. Ebben a mélységben a víz természetes hőfoka eléri az 57 Celsius-fokot, ekkor már érdemes felszínre hozni a házak fűtőberendezéseinek táplálására. Amikor elérik a megfelelő mélységet, a felszínen hőcserélőt építenek, hogy felhozzák a meleg vizet és eljuttassák a távfűtési hálózatba, amely egy 2011-re tervezett lakótelep 12 ezer lakását fogja melegíteni. A projekt költsége 31 millió euró (több mint 9 milliárd forint), amelyből 5,4 millió eurót tesz ki a főváros közvetlen körzetét magában foglaló Ile de France környezetvédelmi és energiagazdálkodási ügynöksége által nyújtott támogatás. E természetes energia felhasználásával évi 14 ezer tonna széndioxid kibocsátását lehet elkerülni.

Párizs körzetében mintegy 30 helyen hasznosítják a föld mélyén rejlő energiát a múlt század 70-es és 80-as éveitől fogva. 25 éven át nem voltak új projektek ezen a téren, mert a kőolaj ára csökkent, de az utóbbi években a környezetvédelmi célok előtérbe kerülése és a kőolaj árának növekedése újra felkeltette az érdeklődést e technológia iránt. A siker azonban nem garantált. Egy párizsi projektet 2007-ben abba kellett hagyni, mert a fúrás nem tárt fel elegendő hővizet.

Geotermikus energiáért fúr Szentlőrinc is

Geotermikus energiával fűtene és termelne áramot Szentlőrinc; a próbafúrások hamarosan megkezdődnek. Győrvári Márk polgármester elmondása szerint a májusban megismerhető adatok alapján dől el, mekkora lesz a város geotermikusenergia-projektje. Ha 2000-2500 méteres mélységig 150 Celsius fokos vizet találnak, a fűtés mellett villamosáram-termelésre is lehetőség nyílik. Ha a víz csak 80-90 fokos lesz, a távfűtött lakások és közintézmények hőellátását biztosítják. Az előbbi esetén a beruházás 2011-re, utóbbinál már 2010-re befejeződhet. Az előkészületekre és a próbafúrásokra mintegy 2 milliárd forintot költenek. A geotermikus fűtőmű felépítése 1,7 milliárd forintba, az áramot termelő erőműé 5-7 milliárdba kerül.

Nagyvárad a távfűtést korszerűsítené

A nagyváradi polgármesteri hivatal a teljes távhőszolgáltatást kívánja felújítani úgy, hogy annak elsődleges forrása a termálvíz legyen. A távhőszolgáltatás csőrendszere több mint 40 éve épült, a hővesztesége pedig 35-40 százalékos. A felújítás révén a hőerőmű új kazánját szénnel, gázzal és termálvízzel egyaránt lehetne fűteni. Az egész felújítás 90 millió euróba (26 milliárd forint) kerülne, amelyet teljes egészében európai uniós támogatásból fedeznének.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés