MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Keveset költenek innovációra a cégek

2009. február 18., szerda

A bejelentett szabadalmak számában még viszonylag gyenge, ám azok alkalmazásában az EU átlagánál jobb eredményeket mutat fel Magyarország. Az innovációs ráfordításon belül továbbra is alacsony a vállalati források részaránya az államiakkal szemben.

hirdetés

Az innovációs teljesítményt mérő egyesített innovációs mutató 2008-ban 0,31 volt Magyarországon, szemben a 0,46-os EU-átlaggal. Ezzel Magyarország az uniós mezőny alsó felének közepén helyezkedik el – közölte Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

A magyar GDP mintegy 1 százalékát kitevő innovációs ráfordításon belül az elmúlt két évben 30 százalékról 50 százalékra nőtt a vállalati források részaránya az államiakkal szemben. Azonban ez még mindig jelentősen elmarad az EU 70 százalékos vállalati részarányától.2008-ban 772 új szabadalmat jelentettek be Magyarországon, ebből mintegy 500 független feltaláló, a többi intézmények bejelentése volt. Jelentősen, közel 50 százalékkal nőtt a kiadott formatervezési oltalmak száma az előző évhez képest. Az új védjegyek száma, amely nagyon érzékeny a recesszióra, eközben 9 százalékkal csökkent. A hatályban lévő szabadalmak száma az elmúlt években nőtt Magyarországon, 2008-ban 11 462 volt, ebből 7204 hazai, 4258 uniós eredetű.A Magyar Szabadalmi Hivatal 2009-es tervei között szerepel egy szabadalmi fórum megszervezése, amelyre a belföldi nagybejelentőket, valamint a multinacionális és hazai cégek K F egységeit várják. A hivatal részt vesz majd a Word Science Forum 2009-es rendezvényéhez kapcsolódó Tudás, kreativitás és szellemi tulajdon a XXI. században című Budapesten tartandó konferencia megszervezésében is - közölte Bendzsel Miklós, a hivatal elnöke.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés