MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Szennyvízből készül áram Észak-Pesten

2009. február 06., péntek

Szennyvízből biztosítják az észak-pesti szennyvíztisztító telep hő- és áramszükségletét egy most elkészült, 2,2 milliárd forintos fejlesztés révén. A telepen a szaghatások megelőzése érdekében napi 2 millió köbméter levegőt tisztítanak meg, jelentősen kímélve ezzel a régió levegőjét.

hirdetés

A Fővárosi Csatornázási Művek saját beruházásában 2007-ben kezdődött a környezetvédelmi és bioenergetikai fejlesztés; a próbaüzem tavaly nyáron indult meg. A környezetbarát beruházás segítségével nemcsak csökkenthető a szennyvíziszap mennyisége, hanem jelentős mennyiségű biogáz termelhető és hasznosítható az iszap szervesanyag-tartalmából.

A 2,2 milliárd forintos fejlesztés a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájára és annak tapasztalataira támaszkodva készült el. Az észak-pesti telepre érkező napi mintegy 200 ezer köbméter szennyvíz hasznosításával, évente további 100 ezer köbméter szennyvíziszapból lesz megújuló energia. Az így nyert elektromos és hőenergia a telep óriási energiaszükségletét fedezi majd, ezzel is kímélve az ország készleteit.

A telepen már korábban is jelentős környezetvédelmi fejlesztések történtek. A szaghatások megelőzése érdekében, bioszűrőkön keresztül napi 2 millió köbméter levegőt tisztítanak meg, jelentősen kímélve ezzel az észak-pesti régió levegőjét.

Az észak-pesti szennyvíztisztító telepen ezzel a beruházással párhuzamosan már megkezdődött - világbanki támogatással - a szennyvíztisztítási technológia harmadik fokozata, a tápanyag-eltávolítás kiépítése. A 2010-ben elkészülő beruházásnak köszönhetően a Dunába vezetett tisztított víz minősége jelentősen javul.

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés