MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Alig drágább a passzív ház a hagyományosnál

2009. február 05., csütörtök

A Pest megyei Szadán elkészült az első olyan passzív családi ház, amely megkapta a darmstadti Passivhaus Institut minősítését is. A ház fajlagos építési költsége bruttó 230 ezer forint négyzetméterenként, alig több, mint egy hagyományos technológiájú és energiafogyasztású épületé. Ugyanakkor - magyar viszonylatban - csak a fűtésen 80-90 százalékot lehet spórolni.

hirdetés

A passzív házak olyan alacsony energiaigényű épületek, melyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a passzív házak energiaszükséglete elenyésző, a rezsiköltség is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos épületekben. Magyar viszonylatban csak a fűtésre fordított összeg 80-90 százalékkal csökkenthető a technológia révén.Extra, 20-40 centiméter vastagságú hőszigetelés, speciális üvegezésű, háromrétegű nyílászárók, a nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés - ezek alkotják passzívház-technológia három alappillérét – írja a Greenfo. Az átgondolt, energiatudatos építészeti, épületgépészeti tervezés, a precíz kivitelezés, a légtömör, hőhídmentes szerkezetkialakítás ugyancsak elengedhetetlen kritérium.

Szadán épült fel az első minősített passzív ház

Hazánkban Szadán épült fel az első olyan passzív családi ház, amely megkapta a darmstadti Passivhaus Institut minősítését. A minősítő intézet mérései alapján az épület négyzetméterenként és évente 13 kilowattóra energiát használ fűtésre és hűtésre. A 125 négyzetméteres ház fajlagos építési költsége bruttó 230 ezer forint négyzetméterenként, alig drágább, mint egy hagyományos technológiájú és energiafogyasztású épületé. A gáz nincs bekötve a házba, a tartalék fűtés hőtárolós villanykályha, amelynek a fogyasztása 1,5 kilowattóra, annyi, mint egy nagyobb hajszárítóé.

A passzív ház alapelve az, hogy az energia bent van az épületben, és meg kell akadályozni, hogy kijusson onnan. Európában 18 éve indult a passzív ház építés, eddig 15 ezer ház lett készen, de ezekből csak 1100 a minősített épület. A minősítést a darmstadti székhelyű Passivhaus Institut adja. Az első hazai minősített passzív ház határoló falai olyan polisztirol hab (hungarocell) elemekből készültek, amelyek mint a Lego kockák, illeszthetők egymáshoz. Az 50 centiméter vastag kockák közepén lévő üregbe beton kerül, ez tartja a házat. Ennek a falnak a hőátbocsátása alig egynegyede egy korszerű 38 centiméter vastag, téglából épített fal hőátbocsátásának.

A ház hőszigetelését egy példával szemléltette Szekér László tervező. Amikor mínusz 10 fok volt kint, és több napja senki sem járt a házban, odabent 13 fokot mutatott a hőmérő. Miután ténykedni kezdett három ember odabent, hamarosan 16 fokra kúszott a hőmérő. Egy ember ugyanis óránként 200 watt hőenergiát ad le.

A házat - az erős téli hideg napokat kivéve - a hőcserélő fűti. Ez egy olyan berendezés, amely az elszívott használt meleg levegő hőjének több mint 90 százalékát átadja a beszívott friss levegőnek. A friss levegő egy földbe ásott csőkígyón át érkezik, így télen is plusz 15 fok körüli a hőmérséklete. Ezen már keveset kell melegíteni, nyáron pedig lehűti a házat.

Üzleti Etika/MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés