MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Mezőgazdasági hulladékból környezetbarát energia

2009. január 27., kedd

Másképp nem hasznosítható mezőgazdasági melléktermékekből képesek jó hatásfokkal bioüzemanyagot előállítani a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának kutatói. Világszerte jelenleg főként búzából és kukoricából készítenek biotenaolt, ám ezt sokan bírálják, mert így élelmiszertermelésre alkalmas termőterületek vesznek kárba.

hirdetés

Az egyetem mérnöki karának kutatói és partnereik hároméves munka eredményeképpen olyan technológiát dolgoztak ki, amely a mezőgazdaság és a feldolgozóipar lignocellulóz tartalmú hulladékából - például bogyósgyümölcs préslepényből vagy cukorcirok szalmából - magas hatékonysággal képes a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló etanolt előállítani. Az eljárás során különböző enzimek és élesztőgombák segítségével a cellulózból először cukrot, majd második lépésként alkoholt termelnek. A kialakított technológia lehetővé teszi, hogy a kiindulási alapanyag szénhidrát tartalmának 55-60 százalékát etanollá alakítsák.

Jelenleg világszerte a bioetanol előállításához könnyen lebontható szénhidrát tartalmú haszon- és takarmánynövényeket - kukoricát, búzát - használnak. Az elmúlt évek terméseredményei, a gabonaárak, illetve a fejlődő országok tiltakozása miatt ezek a növények nem jelentenek hosszú távú megoldást. A Szegeden kidolgozott módszer ezzel szemben növényi hulladékból képes előállítani az etanolt anélkül, hogy élelmiszertermelésre alkalmas termőterületeket veszítenénk el. Ráadásul az alkoholtermelés után visszamaradó anyagok hasznosíthatók: biogáz vagy jó minőségű komposzt állítható elő belőlük.

A kutatók jelenleg a módszer ipari méretekbe történő átültetésén dolgoznak. A megoldandó problémák között szerepel például az, hogy ha a folyamat során túl magasra emelkedik a cukorkoncentráció, jelentősen lelassul az alkoholtermelés. Ezért membránok segítségével igyekeznek a cukor egy részét elkülöníteni. Az, hogy a kutatási eredményekből mikorra születhet ipari alkalmazás, elsősorban azon múlik, milyen erőforrásokat tudnak biztosítani a munkához.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés