MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Kórházat fűt a termálvízzel feltörő metángáz

2009. január 08., csütörtök

Sikeres próbaüzem után munkába állították Karcagon azt a gázleválasztó berendezést, amely a helyi strandfürdő termálvizével együtt feltörő metángázt hasznosítja. A beruházás évente 20 millió forinttal csökkenti a városi kórház fűtési költségét.

hirdetés

A karcagi strand gyógyvizes medencéinek vízellátását biztosító 1497 méter mély kút percenként 1200 liter 75 Celsius fokos vizet ad, és a vízzel együtt óránként 70 köbméter jó minőségű gáz érkezik a felszínre. A korábban hasznosítatlanul a levegőbe engedett kísérő gáz metántartalma 92 százalékos, ami 75 köbméter földgáznak felel meg.

Karcag Városi Gyógyvizű Strandfürdő


 

A leválasztással kinyert gázt csővezetéken a karcagi kórházhoz vezetik el, ott egy korábban odatelepített gázmotorba táplálják be, amelynek segítségével az intézmény fűtésére használják fel. A kórház évi gázigénye 1,5 millió köbméter, ebből 2009-től a gázleválasztó üzemeltetésével kereken 300 ezer köbmétert tudnak helyben biztosítani. A beruházás a számítások szerint éves szinten 20 millió forintos megtakarítást hoz a fenntartó önkormányzatnak.

A környezetvédelmi és energetikai szempontból egyaránt hasznos beruházás 120 millió forintba került, a pénzt a város fejlesztési hitelből biztosította.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés