MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Parkolóhellyel kedveznek a hibrideknek Amerikában

2009. január 07., szerda

Az USA egyes államaiban a mozgássérülteket szállító járművek parkolóhelyei mellett a hibrid üzemű kocsik számára is elkülönítenek parkolókat. A vegyes meghajtású autók tulajdonosai már eddig is több előnyben részesültek: adókedvezményeket kapnak a járművek vásárlásakor, emellett bizonyos városokban és időszakokban a több utast szállító autók sávjában közlekedhetnek.

hirdetés

A USA Today napilap szerint már egyre több az olyan hivatal, szálloda és intézmény, amely ingyenes, kedvezményes vagy fenntartott parkolóhelyeket jelöl ki a hibrid meghajtású autóknak, például a bejárat közelében. "Ez a rendelkezés tényleg ilyen járművek vásárlására ösztönöz" - véli Maureen Lacey, a Bostoni Egyetem parkolási társaságának igazgatója. Elmondta, hogy náluk 2007-ben vezették be a kedvezményes földszinti parkolást, és azóta megkétszerezték, 100-ra növelték a hibrid parkolók számát. Illinois-ban, továbbá Kalifornia, New York és New Jersey államban szintén terjed a kedvezményes parkolók kijelölése.

Ez azonban nem mindenkinek tetszik. A kaliforniai Fresnóban például az autósok tiltakoztak a városi parkolási társaságnál amiatt, hogy a hibridesek egész nap ingyen birtokolják a legjobb helyeket. Különösen sok panasz érkezett a nem hibrid, de üzemanyag-takarékos kocsik tulajdonosaitól. Ezzel „elérték”, hogy megszüntették a hibrideknek nyújtott 4 éves ingyenes parkolási kedvezményt. A michigani Ferndale-ben a 7,8 literesnél kisebb városi fogyasztású kocsik számára alakítottak ki ingyenes helyeket, Baltimore-ban pedig a városi tulajdonú parkolóházakban csak a legtakarékosabb hibrideknek nyújtanak kedvezményeket.

Hazánkban Hódmezővásárhelyen

A hibrid és elektromos üzemű autókkal 2007. december 1-től ingyen lehet parkolni Hódmezővásárhelyen. A városvezetők célja az volt, hogy a vásárhelyieket olyan gépjárműveket vásárlására ösztönözzék, amelyek a környezetvédelemre, a környezettudatos gondolkodásra is tekintettel van. 2007-ben a világszerte értékesített hatvanmillió személygépkocsiból egymillió, míg az itthoni 170 ezer eladott autóból 286 darab volt hibrid.

A hibridek használói egyébként számos európai országban is adó- és illetékkedvezményeket kapnak, egyes városok pedig szintén kedvezményes vagy ingyenes parkolással ösztönzik a zöld gépkocsik használatára a lakosságot.

Üzleti Etika/MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés