MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Energiafűz a gázfűtés kiváltására

2008. szeptember 26., péntek

Az Európai Unió is támogatja az energiafűz telepítését, mely jó alapanyagul szolgálhat a gázfűtés kiváltására. Egy hektárnyi energiafűz telepítése mintegy 500 ezer forintba kerül, melyből 25-30 családi ház éves fűtését lehet fedezni. Számítások szerint az ültetvények hozzávetően 200 ezer munkahelyet teremtenének.

hirdetés

Az Európai Unió támogatást nyújt energiafűz telepítésére, e gyorsan növekvő növény a gázfűtés kiváltására szolgálhat jó alapanyagul - közölte Gyuricza Csaba, a biomassza felhasználására technológiát kidolgozó gödöllői Szent István Egyetem docense. Az unió előírása szerint a tagországok éves energiamérlegén belül 2020-ig tízszázalékos részarányt kell elérniük megújuló energiáknak. Gyuricza szerint e célkitűzés megvalósítására kedvezőek a természet adta hazai lehetőségek. Ugyanis több százezer hektárnyi olyan földterület áll rendelkezésre, amelyen az élelmiszer előállítás a szerény aranykorona miatt nem gazdaságos, fás szárú energiaültetvény telepítésére viszont kiváló lehet. Többi között ártéri területek, az alföldi Homokhátság, Nógrád vagy Baranya megye gyenge termőhelyű dombvidékei jöhetnek szóba.

Egy hektárnyi energiafűz telepítése hozzávetően 500 ezer forintba kerül, amelynek 50 százalékát uniós pénzből lehet pályázati úton elnyerni. Az ültetvény 3-4 éven belül termőre fordul, és 20 éven át évente 18-20 tonnányi biomassza takarítható be róla. A belőle előállított aprítékból vagy brikettből 25-30 családi ház éves fűtését lehet fedezni, ami mai gázáron számítva a gáznál 20-30 százalékkal olcsóbban oldható meg – közölte a szakember. Számítások szerint 100 hektárnyi energiafűz hozzávetően háromezer háztartás fűtését oldhatná meg, ami a fűtésre felhasznált hazai energiaigények 2-3 százalékát fedezi. A skandináv országokban már több helyen egy-egy faluközösséget kiszolgáló, biomasszával működő kis, központi kazán gondoskodik a házak hőigényéről.

Az energiafűz széles körű elterjedése nyomán az erdők veszélyeztetettsége is mérsékelhető. Jelenleg a hazai erőművek egy részéhez a kitermelt tűzifát használják fel, aminek az értékes faállomány látja kárát. Az energiafűzt viszont átvehetné a tűzifa szerepét  - állítja a szakember. További előnye, hogy az ültetvények hozzávetően 200 ezer munkahelyet teremtenének, és éppen a szegény, alulképzett, vidéki emberek juthatnának általa nagy tömegekben megélhetéshez. Az egyetem növénytermesztési intézete már kidolgozott energiafűz és -nyár termesztési technológiákat. Most az ország 8 különböző természeti adottságú területén végez kísérleteket, hogy az adott helyen melyik fajták telepítése a leggazdaságosabb.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés