MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Biomassza erőműről szavaznak Cégénydányádon

2008. augusztus 13., szerda

Egy húszmilliárd forint értékű, biomassza tüzelésű villamos erőmű építéséről tartanak népszavazást szeptember 28-án Cégénydányádon - közölte Kormos Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere. A számítások szerint a környéken élő, beszállítói feladatot kapó gazdálkodóknak az erőmű évente egymilliárd forintot meghaladó bevételt jelentene.

hirdetés

Az 560 szavazásra jogosult helyi lakos arról dönt majd, létesüljön-e 19,9 megawatt teljesítményű erőmű a község közigazgatási területén. Kormos Gyula elmondása szerint nincs szó arról, hogy a Fehérgyarmathoz közeli település 700 lakosa ellenezné a beruházást, inkább elővigyázatosságból írták ki a népszavazást, nehogy később akár egyetlen ellenvélemény is megzavarja vagy időlegesen hátráltassa a létesítmény építését. A beruházó egy banki konzorcium, amely egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni a nevét.

Az erőmű tervezése és létesítésének engedélyeztetése az eredményes népszavazás után kezdődne meg, s 2010 végétől már villamos energiát termelne az üzem. Kormos Gyula tájékoztatása szerint az erőművet biomasszával, lágyszárú növények maradványaival, illetve telepített energiafűvel és cukorcirokkal fűtenék. Így felhasználnák a gabonafélék szalmáját, a kukorica és napraforgó szárát, kóróját, valamint 30-40 kilométeres körzetben, több ezer hektár földön telepítenének a gazdák bevonásával úgynevezett energiaültetvényeket.

A számítások szerint a környéken élő, beszállítói feladatot kapó gazdálkodóknak évente egymilliárd forintot meghaladó lenne az árbevétele a létesülő erőműtől – mondta Kormos Gyula, hozzátéve, hogy az erőmű 80 alkalmazottat foglalkoztatna, elsősorban a helyiek, illetve a térség lakói közül, valamint támogatnák a műszaki szakemberek, a mérnökök letelepedését is a településen. Cégénydányádon jelenleg 38 százalékos a munkanélküliség, s a szatmári térségben jelenleg alig akad üres álláshely.


A kis község önkormányzata évi 60-80 millió forint összegű helyi adóval egészíthetné ki a mostani, 260 millió forint összegű költségvetését. "A pluszbevétel azt jelentené, hogy fellendülhetne a település fejlesztése, hiszen ezt az összeget kizárólag beruházásokra fordítanánk, és a saját forrást jelentené európai uniós pályázati támogatások elnyeréséhez - mondta Kormos Gyula.


MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés