MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Milliárdos beruházás a Bükki Nemzeti Parkban

2008. augusztus 08., péntek

A Bükki Nemzeti Park területén 1,2 milliárd forintos fejlesztést végeznek el a következő négy évben. Az uniós támogatásból javítják a bükki barlangok állapotát, békaátjárókat építenek, a madarak védelmében földkábelt helyeznek el az elektromos szabadvezetékek helyett, és élőhely rekonstrukciókat hajtanak végre.

hirdetés

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából (KEOP) elnyert pénz megegyezik az igazgatóság éves költségvetésével - közölte Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója. A Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintő projektek keretében 20 kilométeres szakaszon cserélik földkábelre a szabadvezetékeket, és 30 kilométer hosszú középfeszültségű vezetéket szigetelnek le a fokozottan védett madárfajok költési helyein.

A bogácsi halastónál és Felsőtárkányban az utak alatt békaátjárókat építenek, és terelőket helyeznek el, csökkentve a gázolások miatti békapusztulást. A bükki barlangok közül többet lezárnak a helyreállítás miatt, máshol létrákat helyeznek el, visszatemetik az illegális beásásokat, és elkezdődik a Szeleta-barlang rehabilitációja is.

Az élőhelyes rekonstrukció keretében helyreállítják a világörökségi hollókői kultúrtáj hagyásfás legelőjét, a Pély Ludas vizes élőhelyet, biztosítják az élőhelyek, és a hozzájuk köthető fajok fennmaradását a dél-borsodi és a mátrai tájegység védett területein, gyeprekonstrukciós program indul a Bükkalján is. A 100 százalékos támogatottságú program fejlesztései 2012-ig tartanak majd.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés