MENÜ

TOPLISTA

hirdetés

Üzleti negyed » Üzleti etika Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Fénnyel fertőtlenítik a szennyvizet Tatabányán

2008. július 14., hétfő

Klór helyett ultraviola fénnyel fertőtlenítik az Északdunántúli Vízműből (ÉDV Zrt.) kikerülő szennyvizet. A beruházás üzembe helyezésével klórmentesen lehet kezelni az Által-éren keresztül a tatai Öreg-tóba jutó, napi 16 000 köbméter tisztított szennyvizet.

hirdetés

A 23 millió forintos fejlesztéssel évente 12 tonna klórtól mentesítik a szennyvizet. Az orosz gyártmányú, UV-fénnyel fertőtlenítő berendezés használata teljesen vegyszermentes és minimális karbantartást igényel. Az UV-fény alkalmazásával megszűnik a veszélyes klórgáz használata, a sugárzás minden fertőző mikroorganizmust elpusztít. További előnye, hogy a vegyszerekkel ellentétben alkalmazásával szemben nem alakul ki ellenálló képesség a baktériumokban.

Az ÉDV Zrt. regionális szennyvíztisztító telepe a Tatabányáról és környékéről származó szennyvizet kezeli, mintegy 85 000 lakost lát el szolgáltatásával. A részvénytársaság a telep 1,4 milliárd forintos korszerűsítését EU-s forrásokból szeretné megoldani. A beruházás nyomán minimálisra csökkenne a kibocsátott víz nitrát- és foszfortartalma. A pályázat első fordulóját sikerrel vette az ÉDV Zrt., 25 millió forintot nyert el a tervek elkészítésére.

MTI

hirdetés

CR INTERAKTÍV

HÍRARCHÍVUM

hirdetés